• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 369 - Yürürlükteki Kanunun 320 nci maddesini karşılayan ve İsviçre Medenî Kanununun 333 üncü maddesiyle onu örnek alan 1984 tarihli Öntasarının 301 inci maddesinden kısmen değiştirilmek suretiyle alınan bu maddede, ev reisinin ev halkından olan küçük, kısıtlı, akıl hastası ya da akıl zayıfı olan kişilerin başkalarına verdikleri zararlardan dolayı sorumluluğu düzenlenmektedir. Madde, ev reisinin sorumluluktan kurtulması için ona “durum ve koşulların gerektirdiği dikkatle gözetim altına bulundurduğunu veya bu dikkat ve özeni gösterseydi dahi zararın meydana gelmesini engelleyemeyeceğini” kanıtlama olanağını da tanımaktadır. Böylece, ev reisinin sorumluluğu ile Borçlar Kanunu 55 ve 56 ncı maddelerinde düzenlenen sorumluluklar arasında da bir uyum sağlanmış olmaktadır.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 301 - Madde, yürürlükteki Kanunun 320. maddesini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.’:

    «II. Sorumluluk

    Madde 301 - Evreisi, ev halkından olan küçüğün, kısıt-lının, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı bulunan kişinin yaptığı zarardan, alışılmış şekilde hâl ve şartların gerektirdiği dikkatle onu gözetim altında bulundurduğunu isbat etmedikçe sorumludur.

    Evreisi, ev halkından akıl hastalığı veya akıl zayıflığı bulunanların kendilerini ya da başkalarını tehlikeye veya zarara düşürmemeleri için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür; bu tedbirlerin alınmasını, gerektiğinde yetkili makamdan ister.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uydurulmuş, özellikle (aile halinde birlikte yaşayan kişilerin cümlesi) için (ev halkı) tabiri bir terim olarak konulmuştur.

    2) Biçim değişikliği: Bugün yürürlükte olan metin iki fıkradan ibarettir. Oysa bu madde ayrı ayrı üç kuralı kapsadığından, aslında olduğu gibi üç müstakil fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «II. Sorumluluk

    Madde 320 - Küçük veya kısıtlı olan veya akıl zayıflığı veya akıl hastalığı ile sakat bulunan ev halkından biri bir zarara sebep olursa, aile başkanı, gözetim hususunda mutad ve durumun gereğine uygun özeni gösterdiğini ispat etmedikçe, bu zarardan sorumludur.

    Aile başkanı akıl hastalığı veya akıl zayıflığı ile sakat bulunan ev halkının kendilerini ve başkalarını tehlikeye veya zarara düşürmemeleri için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

    Gerektiğinde bu tedbirlerin alınması için durumu emniyet makamlarına bildirir.»