Koca, davayı, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl, (…) (*) içinde açmak zorundadır. (*)
Ana doğumdan, çocuk ise ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır.(**)
Kocanın açacağı soybağının reddi davasına ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.
______________________
(*) Bu fıkrada yer alan “…her hâlde doğumdan başlayarak beş yıl…” ibaresi, Anayasa Mahkemesi’nin 25/6/2009 tarihli ve E.: 2008/30, K.: 2009/96 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir.
(**) 7/11/2024 tarihli ve 7531 sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle bu fıkrada yer alan “Çocuk,” ibaresi “Ana doğumdan, çocuk ise” şeklinde değiştirilmiştir.
B. NESEBİ RET / I. Koca tarafından / 1- Müddet:
EMK. 242 - «Koca, doğduğuna muttali, olduğu günden itibaren bir ay içinde çocuğu reddedebilir. Ret dâvası, çocuk ile annesi aleyhine ikame olunur.»
(C) RET HAKKININ SUKUTU:
EMK. 246 - «Koca, sarahaten veya delâleten çocuğu tanıdıktan yahut bu bapta muayyen müddet geçtikten sonra ret dâvası edemez. Şu kadar ki, çocuğu tanımak veya müddetinde reddetmemek hususunda iğfal olunduğunu iddia ve ispat edebilir.
Bu hâllerde, igfale ıttılâ tarihinden itibaren ret için yeniden bir aylık müddet başlar.
Kezalik, ret davasının müddeti içinde ikame edilmemesi muhik bir sebepten ileri gelmiş ise, müddetin geçmesine bakılmaksızın dava mesmu olur.