Velayet hakkına sahip babanın, bu hakka dayanarak, kişiye sıkı sıkıya bağlı kişilik haklarıyla ilgili çocuğun soyadının değiştirilmesi davası açamayacağı-
Babanın açtığı aile soyadı değişikliğini içeren dava ile ergin olmayan çocuğun da soyadı değişmiş bulunduğundan o çocuğun ergin olduktan sonra aynı konuda (aile soyadının değiştirilmesi istemli) 5490 sayılı Yasa' nın 36/b bendi uyarınca tekrar dava açamayacağı- İlgili yasa hükmü Anayasa Mahkemesi'nin 30.03.2012 tarihinde aldığı karar ile iptal edilmiş olup, soyadı değişikliği ile ilgili tekrar dava açılabileceğinden, bu içtihat geçerliliğini yitirmiştir.
Medeni Kanun çocuğun ana ve babanın evli olması halinde ailenin, evli olmaması halinde ananın soyadını taşıyacağını hükme bağla­dığından taraflar arasında evlilik bağı kurul­mamıştır çocuğun babasının davalı olduğu­nun tespiti ile yetinilmesi gerekeceği- Not: Anayasa Mahkemesi'nin 02.07.2009 T. E:2005/114, K:105 sayılı kararı ile anne ile babanın boşanmaları halinde çocuğun ananın soyadını taşıyacağı hususu iptal edilmiş olmakla, aşağıdaki içtihadın günümüzde bir geçerliliği kalmamıştır.
Çocuğun, ana ve babanın evli olması halinde eşlerin, evli olmaması halinde ananın soyadını taşıyacağı– Not: Anayasa Mahkemesi'nin 02.07.2009 T. E:2005/114, K:105 sayılı kararı ile anne ile babanın boşanmaları halinde çocuğun ananın soyadını taşıyacağı hususu iptal edilmiş olmakla, aşağıdaki içtihatların günümüzde bir geçerliliği kalmamıştır.
Çocuğun, ana ve baba evli ise ailenin, evli değilse ananın soyadını taşıyacağı- Not: Anayasa Mahkemesi'nin 02.07.2009 T. E:2005/114, K:105 sayılı kararı ile anne ile babanın boşanmaları halinde çocuğun ananın soyadını taşıyacağı hususu iptal edilmiş olmakla, aşağıdaki içtihadın günümüzde bir geçerliliği kalmamıştır.
Davacının "küçük .....'ın kendi çocuğu olduğunu" ileri sürerek açtığı dava sonucunda, mahkemece "tanıma kararı" verilmekle yetinilecekken, evlilik haricinde doğan ve annesi hanesinde nüfusa kayıtlı olan küçüğün davacının soyadını taşımasını sağlayacak ve idareyi işlem yapmaya zorlayacak şekilde "baba hanesine tesciline" karar verilemeyeceği–
Çocuğun -MK. 321’e aykırı olarak- baba hanesine tesciline karar verilemeyeceği–
Anne baba evli değilse, çocuğun annesinin soyadını taşıyacağı ve onun hanesine kaydedileceği– Not: Anayasa Mahkemesi'nin 02.07.2009 T. E:2005/114, K:105 sayılı kararı ile anne ile babanın boşanmaları halinde çocuğun ananın soyadını taşıyacağı hususu iptal edilmiş olmakla, aşağıdaki içtihadın günümüzde bir geçerliliği kalmamıştır.