• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    «Madde 41 - Yürüklükteki Kanunun 39 uncu maddesini karşılamaktadır.

    Doğum kütüğü ve doğumun bildirilmesi konusunda 1587 sayılı Nüfus Kanunu hükümlerinin uygulanacağı göz önünde tutularak madde yürürlükteki metinden farklı bir şekilde düzenlenmiştir.


  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘Madde 40 - Madde, yürürlükteki Kanunun 39. maddesini karşılamaktadır Doğum kütüğü ve doğumun bildirilmesi konusunda Nüfus Kanunu hükümlerinin uygulanacağı gözönünde tutularak tasarı yürürlükteki metinden farklı bir şekilde düzenlenmiştir.’:

     «B. Doğum kütüğü

    I. Bildirme

    Madde 40-Doğumlara ilişkin bildirimler ve kimliği bilinmeyen bulunmuş çocuklar hakkında işlemler, ilgili kanun hükümlerine göre yapılır.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘1) Terim ve ifade: Terimlerde bir değişiklik yapılmamış, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Bağımsız iki kuralı içine alan bu madde iki ayrı fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği: Kanunumuzun bugünkü metninde 39. maddenin ikinci cümlesindeki (Hükümet) kavramı açık olmadığından bunun yerine, kimsesiz çocuklar hakkındaki özel kanunların hükümlerine uygun olarak (belediye) ve (muhtar) denilmiş ve ayrıca nüfus memuruna haber verme ödevi de maddenin İsviçre’deki aslına uygun olarak buraya eklenmiş, işin önemi ve ivediliği düşünülerek (hemen) kaydı konulmuştur’:

     «B. Doğum Kütüğü.

    I. Doğunun bildirilmesi.

    Madde 39 - Her doğum bir ay içinde nüfus memuruna bildirilir.

    Ana ve babası belli olmayan bir çocuk bulan kimse, çocuğu belediyeye ve belediye bulunmayan yerlerde muhtara teslim eder ve durum bunlar tarafından hemen nüfus memuruna bildirilir.»