• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     «Madde 485 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 447 nci maddesine uygun olarak iki fıkra hâline getirilmiştir. Yürürlükteki 429 uncu madde arılaştırılmak ve ”sulh hâkimi" yerine “vesayet makamı”, “asliye mahkemesi” yerine “denetim makamı” deyimleri kullanılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır.

    (Yürürlükteki maddenin ikinci cümlesindeki yirmi beş liralık para cezası günümüz şartlarına uydurularak yirmi beş milyon lira olarak öngörülmüştür.) (Not: Bu cümle, 1999 Tasarısında yoktur...)»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 409 - Madde, yürürlükteki kanunun 429. maddesini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki kanunda vasi için öngörülen para cezası, belli bir rakam ile ifade edilmişken, tasarıda, hâkimin olayların özelliğine göre takdir etmesi için bir üst sınır belirlenmiştir. Ayrıca madde iki fıkra hâlinde düzenlenmiş, “mahkemei asliye”, yerine “sulh hâkimi” yetkili kılınmıştır.’:

     

    2. Araştırma ve disiplin cezası

    Madde 409 - Sulh hâkimi, ancak gerekli araştırmayı yaptıktan ve vasiyi dinledikten sonra onu görevden alabilir.

    Hâkim ağır olmayan hallerde görevden alınacağı husu-sunda vasiye uyarıda bulunur ve gerektiğinde on bin liraya kadar para cezasına hükmedebilir.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1- Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere ve Ana-yasa’ya uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiş, birinci fıkra hem (görevden bağışık tutma) hem de (görevden çıkarma) durumunda yapılacak işlemi gösterdiği için bu fıkrada (görevden alma) deyimi kullanılmış; buna karşılık sadece azli ilgilendiren ikinci fıkrada (görevden çıkarmak) deyimi kullanılmıştır.

    2- Biçim değişikliği: Madde ayrı nitelikte iki kuralı kapsadığından, bağımsız iki fıkra haline konulmuştur.

    3- Hüküm değişikliği: Yukarıda 427 nci maddenin birinci fıkrasında vasiyi görevden almaya yetkili merci olarak (vasilik makamı) kabul edildiği için 429 uncu maddenin birinci fıkrasındaki (mahkemei asliye) tabiri yerine de (vasilik makamı) tabiri konulmuştur.

    Maddenin ikinci fıkrasındaki 25 liralık para cezası bugün-kü rayice göre artık çok önemsiz kaldığından bu miktar 250 liraya yükseltilmiş ve böylece cezanın tesirli olacağı düşünülmüş ve bugünkü şartlara uydurulmak suretiyle maddede bir kural değişikliği yapılmıştır.’:

     

    2. Soruşturma ve disiplin cezası.

    Madde 429 - Vasilik makamı vasiyi görevden almadan önce durum hakkında soruşturma yapmak ve vasiyi dinlemekle ödevlidir.

    Hafif yolsuzluk durumunda vasilik makamı vasiyi, görev-den çıkarılacağı hususunda uyarır ve ikiyüz elli liraya kadar para cezasına mahkûm edebilir.”