• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     «Madde 468 - Yürürlükteki kanunun 410 uncu maddesini karşılamaktadır.

    Birinci fıkrada vesayet makamı ve denetim makamı gibi vesayet dairele- rinde görevli olanların haksız fiilleri ile başkalarına verdikleri zarardan dolayı Devlet’in sorumlu tutulması esası getirilmiştir. Türk hukukunda geçerli olan memurların memuriyet görevleri nedeniyle verdikleri zarardan memurun değil, doğrudan doğruya Devlet’in sorumlu olduğu, zararı tazmin eden Devlet’in kendi memuruna rücu etmesine ilişkin genel ilke maddede aynen tekrar edilmiştir. Aynı kural Anayasa’nın 129 uncu maddesinde de yer almıştır.

    Aynı fıkrada Devlet, vesayet makamlarında görevli olanlar dışında, vasi, kayyım ve yasal danışmanların verdikleri zararlardan da sorumlu tutulmuştur. Ancak Devlet’in vasi, kayyım ve yasal danışmanların verdikleri zararlardan so-rumluluğu, ancak bu kişilerden zararın tanzim edilmemesi hâlinde ikinci derece bir sorumluluk olarak düzenlenmiştir.

    Maddenin ikinci fıkrası Devlet’in, zarardan sorumlu olan kusurlu kişilere rücu hakkını düzenlemektedir.

    Maddenin üçüncü fıkrasında kusurlu kişilerin, rücu hakkını kullanan Dev-let karşısında müteselsilen sorumlu oldukları hükmüne yer verilmiştir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 392 - Maddede, devletin sorumluluğu, zararın meydana gelmesinde kusuru bulunanlara devletin rücu hakkı ve zararın doğmasına kusurları ile sebep olanların, rücu hakkını kullanan devlete karşı müteselsilen sorumlu olmaları esaslarına yer verilmiştir.’:

     

    III. Devletin sorumluluğu

    Madde 392 - Devlet, vesayet makamlarında görevli olanların hukuka aykırı olarak sebebiyet verdikleri zararlardan doğ-rudan doğruya sorumlu olduğu gibi, vasi, kayyım ve danışmanlara tazmin ettirilemeyen zararlardan da sorumludur.

    Zararı tazmin eden Devlet, zararın meydana gelmesinde kusurları bulunanlara rücu edebilir.

    Zararın doğmasına kusurları ile sebep olanlar, rücu hakkını kullanan Devlete karşı müteselsilen sorumludurlar.”

    *


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur. Madde, yürürlükteki metinde olduğu gibi bir tek fıkradan ibarettir.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    “II. Hazinenin sorumluluğu.

    Madde 410 - Vasi veya vasilik katları üyeleri tarafından ödenemeyen zararlar Hazinece tazmin olunur.”