• Adalet Komisyonu Raporu

     “Tasarının 888 inci maddesinin kenar başlığı ile birinci fıkrasındaki ‘temliki’ kelimeleri ‘devri’, 889 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki ‘temlik edilmesi’ ibaresi ‘devredilmesi’ şeklinde değiştirilmiştir.”



  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 888 - Yürürlükteki kanunun 803 üncü maddesini karşılamaktadır.

    Maddeyle taşınmaz malikinin değişmesinin borçlunun şahsında bir değişiklik yaratmayacağı, ancak yeni malik, borcu yüklendiğini alacaklıya bildirmiş ise, alacaklının bir yıl içinde önceki borçluya karşı hakkını saklı tuttuğunu yazılı olarak bildirmemesi hâlinde, önceki borçlunun borçtan kurtulacağı kabul olunmuştur. Borçlar Kanununun 173 üncü maddesinden farklı olarak alacaklının susması, kabul anlamında varsayılmıştır.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 806 - Madde, yürürlükteki kanunun 803. madde-sini karşılamaktadır: Kaynak İsviçre Medeni Kanununun 832. maddesine uygun olarak iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hü-küm değişikliği yoktur.’:

     

    “C. Hükmü

    I. Mülkiyet ve borçluluk

    1. Taşınmazın temliki

    Madde 806 - İpotekli taşınmazın temliki, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, borçlunun sorumluluğunda ve teminatta bir değişiklik meydana getirmez.

    Bununla beraber yeni malik borcu yüklenmişse, alacaklı, hakkını saklı tuttuğunu bir yıl içinde yazılı olarak önceki borç-luya bildirmiş olmadıkça bu borçlu borcundan kurtulur.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Maddenin kenar başlıkları ve özellikle ikinci kenar başlığı metne uygun duruma getirilmiş ve açıklığı sağlamak bakımından metinde bazı ifade düzeltmeleri yapılmış, terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: İki ayrı kuralı kapsayan bu madde İsviçre aslında olduğu gibi bağımsız iki fıkra haline konul-muştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     “C. Sonuçları

    I. Rehin hakkı ve borçlunun sorumluluğu

    1. Mülkiyetin başkasına geçirilmesinde

    Madde 803 - Tersine sözleşme olmadıkça ipotekli taşınmazın başkasına geçirilmesi taşınmaz rehninde ve borçlunun sorumluluğunda bir değişiklik meydana getirmez.

    Şu kadar ki, yeni malik borcu da birlikte devralır ve alacaklı, önceki borçluya karşı olan hakkını saklı tuttuğunu bir yıl içinde yazılı olarak bildirmezse, önceki borçlu borcundan kurturulur.”