• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 210- Bu madde, İsviçre Medenî Kanununun 189 ve 190 ıncı madde-lerinde iki ayrı madde hâlinde düzenlenmiştir.

    Maddenin birinci fıkrası yürürlükteki Kanunun 177 inci maddesini karşı-lamaktadır. Ancak yürürlükteki maddeden farklı olarak madde sadece mal ortak-lığı rejimine hasredilmiş ve bu rejimi kabul eden eşlerden birine karşı icra takibinde bulunan alacaklının zarara uğraması hâlinde, mal ayrılığına karar verilmesini isteyebilmesi öngörülmüştür.

    İkinci fıkrada, mal rejiminin sona ermesi yalnız borçlu eşi değil, diğer eşi de ilgilendirdiği için, mal ayrılığına dönüşüm isteminin her iki eşe de yöneltilmesi öngörülmüştür.

    Maddenin üçüncü fıkrasında bu konudaki istemlerin yöneltilebileceği yet-kili mahkemenin, hakkında icra takibinde bulunulan borçlunun yerleşimyeri mahkemesi olduğu belirtilmiştir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 170- Madde hükmü yürürlükteki 177. maddeyi karşılamaktadır. Ancak yürürlükteki metinden farlı olarak madde sadece mal ortaklığı rejimine hasredilmiş ve bu rejimi kabul eden eşlerden birine karşı icra takibinde bulunan alacaklının, zarara uğraması hâlinde, hâkimden mal ayrılığına karar verilmesini isteyebilmesi öngörülmüştür. Türkiye’de kanunî rejim mal ayrılığı olduğu ve sözleşme ile kabul edilebilecek rejimlerden mal birliği rejimi yerine, Tasarıda bir tür mal ay-rılığı olan edinilmiş mallara katılma rejimi kabul edildiği için bu rejimler açısından benzer bir hükme ihtiyaç yoktur.

    Mal rejiminin sona ermesi yalnız borçlu eşi değil, diğer eşi de ilgilendirdiği için ikinci fıkrada bu husustaki talebin her iki eşe de yöneltilmesi gerektiği belirtilmiştir.’:

    «2. Hacizde

    Madde 170- Mal ortaklığını kabul etmiş eşlerden birine karşı icra takibinde bulunan alacaklı, haczin uygulanmasında zarara uğrarsa hâkimden mal ayrılığına karar vermesini isteyebilir.

    Alacaklının istemi her iki eşe yöneltilir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade : Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2)Biçim değişikliği, yoktur.

    3)Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «3. Alacaklıların istemi üzerine.

    Madde 177- Eşlerden birine karşı yürütülen icra kovuşturması üzerine yapılan hacizde zarar gören alacaklı istemde bulunursa, mahkeme mal ayrılığına karar verir.»