• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 141 - Yürürlükteki Kanunun 108 inci maddesini karşılamaktadır.

    Maddeyle evlenme merasiminin yeri ve usulü düzenlenmektedir. Buna göre evlenme töreni evlendirme memuru ile iki ergin ve ayırtım gücüne sahip tanığın önünde ve açık (alenî) olarak yapılmak zorundadır. Kural olarak evlenme tören yeri evlendirme dairesidir. Fakat istem üzerine evlendirme memurluğunun uygun bulacağı diğer yerlerde de bu tören yapılabilecektir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘Madde 104 - Madde, yürürlükteki Kanunun 108. maddesini karşılamaktadır. Birinci fıkrada, yürürlükteki metin esas alınmıştır. İkinci fıkra ise yürürlükteki kanunundan farklıdır. Yürürlükteki kanun, evlenme töreninin evlendirme dairesinden başka bir yerde yapılmasını, evleneceklerden birinin evlendirme dairesine gelemeyecek derecede hasta olduğunun hekim raporu ile belirlenmesine bağlamış ise de, uygulamada  ötedenberi bu hükme uyulmadığı çeşitli örnekleriyle bilinmektedir. Hükme uyulmamasının bir butlan sebebi teşkil etmemesi de ihlalleri kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple, hekim raporu aranmasından vazgeçilmesi ve hâl ve şartlar gerektiriyorsa evlendirme memurunun evlenme törenini evlendirme dairesinden başka bir yerde de yapabilmesi esası kabul edilmiştir.’:

    «III. Evlenme töreni

    1. Töreninin yeri ve usulü

    Madde 104- Evlenme töreni evlendirme dairesinde ev-lendirme memurunun ve ergin iki tanığın önünde herkese açık olarak yapılır.

    Hâl ve şartlar gerektiriyorsa evlendirme memurunun ka-rarı ile evlenme töreni evlendirme dairesinden başka bir yerde de yapılabilir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘1) Terim ve ifade: Bu maddede bahis konusu edilen tören evleneceklerin arasındaki özel (evlenme töreni) olmayıp, evlen-dirme memurunun yapacağı resmî (evlendirme töreni) oldu-ğundan maddenin kenar başlığı ona göre değiştirilmiştir.

    Birinci fıkrada (evlendirme dairesi) nin neresi olduğu belirtilmiştir. Böylece bundan sonraki fıkrada ve bunu izleyen maddelerde her zaman (Belediye veya ihtiyar heyetinde) deyim-lerinin tekrarlanıp durmasının önüne  geçilip sadece (evlen-dirme dairesi deyiminin kullanılması ve bunun bir terim olarak yerleştirilmesi sağlanmıştır. Nitekim (evlendirme memuru) ta-biri için de yukarıda 97. maddenin birinci fıkrasında aynı metot takip olunarak, sonraki maddelerde (belediye reisi veya onun evlendirme işlerine memur ettiği vekili veya ihtiyar heyeti) gibi uzun bir deyimin tekrarlanmasının önüne geçilerek bütün mad-delerde sadece (evlendirme memuru) terimi kullanılmıştır.

    2) Biçim değişikliği: Bu madde iki ayrı kuralı kapsadığından iki bağımsız fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «II. Evlendirme töreni.

    1. Açıklık.

    Madde 108 - Evlendirme, ergin iki tanık yanında, evlen-dirme dairesinde açık olarak yapılır; Bu daire, belediye veya muhtarlıkça ve memleket dışında yetkili mercilerce, evlendirme işine özgülenen yerdir.

    Evlendirmenin, evlendirme dairesinden başka bir yerde yapılabilmesi, ancak evleneceklerden birinin daireye gelemeyecek derecede hasta olduğunun hekim raporuyla saptanması ha-linde caizdir.»