• 4949 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

     «Maddede, iflâs idaresi toplantılarının yapılamadığı hallerde yerine getirilecek işlemler somut bir şekle bağlanmış, alacaklıların talebi üzerine iflâs idaresinin toplanması imkanı getirilmiş ve iflâs idare memurlarının toplanamadıkları veya karar alamadıkları durumlarda iflâs dairesi müdürüne karar alma yetkisi verilerek tasfiyenin uzamasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır.»



  • 3222 sayılı kanuna ait Hükümet Gerekçesi

     «Tasfiye, iflâs idare memurlarınca yürütülmektedir. Tasfiyenin hızlı, adil, tarafsız ve dürüst bir şekilde sonuçlandırılması, alacaklılar tarafından belirlenen iflâs idare memurlarının isabetle seçilmiş olması şartına bağlıdır. İflâs idare memurlarının seçiminde uygulamada görülen aksaklıkları bertaarf için, birinci alacaklılar toplantısında bir misli aday seçilmesi ve idare memurlarının bu adaylar arasında icra tetkik merciince belirlenmesi yoluna gidilmiş ve İsviçre ve Alman Hukuklarına paralel olarak iflâs idaresine ödenecek ücretin tarifeye bağlanması uygun görülmüş ve 223 üncü maddede bunları sağlayan düzenleme yapılmıştır.»



  • 3222 sayılı kanuna ait Adalet Komisyonu Raporu

     «221. maddeye paralel olarak iflâs idaresinin teşkilinde alacak tutarı ekseriyetine ağırlık verilmiş ve iflâs idaresi daha sağlıklı şekilde çalışabilecek bir yapıya kavuşturulmuştur.»



  • 3890 sayılı kanuna ait Adalet komisyonu Raporu Gerekçesi

     «Alacaklılan toplantısının haiz olduğu selahiyetinin tatbikatındaki mahzurlarından bahsolan esbabı mucibe layihasında 223, 225 ve 228 nci maddelerin tadili şu sebeplere istinad ettirilmektedir: (Mevcut hükümlere göre alacaklılar toplantısı gayet vasi selahiyetleri haiz ve masanın nef'ine hadim gördüğü bütün tedbirleri ittihaza selahiyettardır. Bu selahiyet mutlak olup murakebe makamlarıın kontrolundan azadedir. Teklif edilen 217. madde alacaklılar toplantısının hakkını kabul etmekle beraber, bunların kararlarındaki kat'i mahiyeti tanımamaktadır.) Filvak alacaklılar toplantısının haiz olduğu bu geniş selahiyet son seneler zarfında birçok tenkitlere maruz kalmış, gerek nazariyat ve gerek muhtelif memleketlere ait mevzuatta bu selahiyetin tahdidi cihetine gidilmiştir. Bu itibarla, iflâs dairesine alacaklılar toplantısının kararlarına ve alacaklıların menfaatine uygun görmediği bütün tedbirlere karşı tetkik merciine itirazda bulunmak hakkının tanınmasında isabet vardır. Ancak dava ikamesi ve uzlaşma gibi esaslı hakların istimaline münhasıran iflâs dairesinin muvafakatına bağlı tutulmak tadilde takip edilen maksadı tecavüz etmiş olacağından, 223 ncü maddenin ikinci fıkrasının tayyı suretiyle ve 228 inci maddenin de teklif veçhile kabulü ittifakla karar altına alınmıştır.»



  • 2004 sayılı kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

     «İlk alacaklılar toplantısı usulü dairesinde akdedilince intihapla bir iflâs idaresi teşkil edilir. Buraya intihap edilen kimselerin Türk Vatandaşlarından olması, bilgi ve tecrübeyi haiz bulunması lazımdır.

    İdareye intihap edilecekler bir veya müteaddit olabilir.

    İlk alacaklılar toplantısında, alacaklılar isterse alacaklı oldukları para ekseriyeti dahi husul bulmak şartiyle, tasfiyenin basit surette icrasına karar verirler. Ve bu halde artık iflâs idaresini teşkile mahal kalmayıp iflâs idaresi 218. madde hükmü dairesinde basit tasfiye muamelesini ifa eyler.»