• Adalet Komisyonu Raporu

     «Tasarının 617 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan «verilmedikçe», ifadesi fıkraya açıklık getirmek amacıyla «verilmediği takdirde» şeklinde değiş-tirilmiştir.»



  • «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     Madde 617 - Yürürlükteki kanunun 557 nci maddesini karşılamaktadır.

    Maddenin kenar başlığı İsviçre Medenî Kanununun 578 inci maddesindeki aslına uygun olarak değiştirilmiştir. Madde, kaynak Kanuna uygun olarak üç fıkra hâline getirilmiştir. Maddenin birinci fıkrasındaki reddin iptali davası için ön-görülen üç aylık süre, kaynak Kanunda olduğu gibi altı aya çıkarılmıştır. Çünkü ret hâlinde, alacaklıların reddinden kişinin yerine geçen mirasçıları saptamaları ve gerekli güvencenin verilip verilmeyeceğini araştırmaları uzun zaman alabilecek ve yürürlükteki metinde öngörülen üç aylık süre de buna yeterli olmayacaktır.

    Maddenin birinci fıkrasındaki «itiraz» sözcüğü yerine, kaynak Kanunun Almanca metninde daha isabetli olarak kullanılan «Anfechtung» karşılığı olarak «iptâl» sözcüğü konulmuştur.



  • «1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 541 - Madde, yürürlükteki kanunun 557. madde-sini karşılamaktadır. Kaynak İsviçre Medenî Kanununun 578. maddesine uygun olarak madde üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Birinci fıkradaki üç aylık süre, kaynak kanunda olduğu gibi altı aya çıkarılmıştır.’:

    «VII. Mirasçıların alacaklılarının korunması

    Madde 541 - Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse alacaklıları veya iflâs idaresi, kendilerine yeterli bir teminat verilmedikçe, red tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dâva açabilirler.

    Reddin iptaline karar verilirse, miras resmen tasfiye edi-lir.

    Bu suretle tasfiye edilen mirastan reddeden mirasçının payına bir şey düşerse, bundan, önce itiraz eden alacaklıların, daha sonra diğer alacaklıların alacakları ödenir. Arta kalan miktar ise red geçerli olsa idi bundan yararlanacak mirasçılara verilir


  • «1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade: Maddenin kenar başlığı «red durumunda mirasçıların alacaklılarının hakları» olarak değiştiril-miştir. Zira şimdiki kenar başlık olan «reddeden mirasçının alacaklılarını himaye» deyimi 557 nci maddenin kapsamını ge-reği gibi yansıtmamaktadır. Maddenin metni alacaklıların teminat isteme, itiraz davası açma ve itiraz halinde alacaklarının daha önce ödenmesini isteme gibi haklar söz konusu olduğundan, yapılan değişiklik ile kenar başlık madde metnine uygun hale getirilmiştir. Maddenin ifadesi sadeleştirilmiş, terimler yu-karıki maddelere uydurulmuştur.

    2) Biçim değişikliği: 557 nci maddenin bugünkü metni dört cümleden oluşmuş bir tek fıkra halindedir. Oysa bu madde birbirinden ayrı üç kuralı kapsadığından İsviçre aslında olduğu gibi, üç müstakil fıkra durumuna konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği: Bu maddenin birinci fıkrasındaki üç aylık süre İsviçre aslında olduğu gibi altı aya çıkarılmış ve sürenin başlangıcı olarak, yine İsviçre Medenî Kanununun 578 inci maddesinde kabul edildiği gibi, red tarihi gözönüne alınmıştır. Burada öğrenme tarihini başlangıç kabul etmeğe imkan yoktur; zira böyle bir çözüm yolu miras işlerinin istenilen çabuklukla sonuçlandırılmasına engel olur. Sürenin başlangıcı red tarihi olduğuna göre, süreyi, yürürlükteki metinde olduğu gibi, üç ay olarak muhafaza etmek adaletli görülmemiş ve bu süre altı aya çıkarılmıştır. Yine birinci fıkradaki «itiraz edebilirler» yerine daha açık olması için «itiraz dâvası açabilirler» deyimi kullanılmış ve bu dâvanın mirası reddeden mirasçıya karşı açılacağı belirtilmiştir. İkinci fıkradaki «reddin iptaline hükmo-lunursa deyimi yerine «itiraz yerinde görülürse» deyimi konul-muştur; zira buradaki itiraz dâvası, sonuç bakımından bir geçersizlik (iptal) neticesi doğurmayıp, resmî tasfiye neticesi doğurmaktadır; yani adeta red yerine resmî tasfiye geçmektedir. Üçüncü fıkrada kural değişikliği yoktur sadece ifade açıklanmıştır.’:

     

    «VII. Red durumunda mirasçıların alacaklılarının hakları

    Madde 557 - Borca batık bir mirasçı, mirası kendi alacaklılarından kaçırmak amacıyla reddederse, kendilerine teminat gösterilmeyen alacaklılar veya iflas idaresi, reddeden mirasçıya karşı, red tarihinden başlıyarak altı ay içerisinde itiraz davası açabilir.

    İtiraz yerinde görülürse, miras resmen tasfiye olunur.

    Tasfiyeden sonra o mirasçıya kalan miktardan, redde itiraz etmiş olan alacaklıların alacakları daha önce ve etmemiş olanlarınki daha sonra ödenir ve artan kısım redden yararlanan mirasçılara verilir.»