• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 518 - Yürürlükteki kanunun 465 inci maddesini karşılamaktadır.

    Maddenin kenar başlığı içeriğine uygun olarak «Teslim borcu» şeklinde değiştirilmiştir.

    Madde arılaştırılmak ve sadeleştirilmek suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.»


  • «1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 442 - Madde, yürürlükteki kanunun 465. maddesini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.

    İkinci fıkrada yürürlükteki Kanunda yer alan «başka-sının işlerini gören» deyimi ile «vekaletsiz iş gören» kastedildiği için bu husus açıklığa kavuşturulmuştur.’:

    «II. Teslim borcu

    Madde 442 - Vasiyet edilen mal, mirasın geçmesi anında, artmış veya eksilmiş, serbest veya bir hakla yükümlü olarak ne durumda ise öylece teslim olunur.

    Vasiyeti ifa ile yükümlü kimse mirasın geçmesinden sonra vasiyet edilen mala yaptığı harcamalar ve malın uğradığı zararlardan dolayı, vekâletsiz iş görenin haklarına sahip ve borç-larıyla yükümlü olur.»


  • «1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade: Bu maddenin yürürlükteki metinde kenar başlığı-Fransızca metnin aynen tercümesi olarak «teslim» dir. Oysa bundan maksat, ölüme bağlı bir tasarruf ile bırakılan belli bir malı, kendisine mal bırakılan kimseye geçirmekle yü-kümlü olan kişinin borcudur. Nitekim kanunun Almanca ve İtalyanca metinlerinin kenar başlıkları bunu açıkça belirtmek-tedir. Bu kenar başlıkların Türkçe’ye «yerine getirme yükümlüsü» veya «ifâ yükümlüsü» olarak çevrilmesi uygun görül-müştür.

    Maddenin birinci fıkrasındaki «hasar ve zevait» teriminin yerine «eksik ve artık», «gayrın hakkı ile meşgul veya ondan halî olarak» deyimi yerine de «serbest veya bir hakla yüklü olarak» deyimleri konulmuş ve 464. maddenin gerekçesinde gösterilen sebeplerle «vasiyet olunan mal» yerine de «bırakılan belli mal» terimi konulmuştur. İkinci fıkrada da yine «bırakılan mal» denilmiş, ayrıca «başkasının işlerini gören» yerine ise, bir hu-kukî terim olarak doktrinde yerleşmiş bulunan «vekâletsiz iş gören» terimi konulmuştur.

    2) Biçim değişikliği; yoktur.

    3) Hüküm değişikliği; yoktur.’:

    «II. Yerine getirme yükümlüsünün borcu

    Madde 465 - Bırakılan belli mal, miras açıldığı zaman artık ve eksikleriyle birlikte ve serbest veya bir hakla yüklü olarak ne durum ve nitelikte bulunuyorsa, öylece teslim olunur.

    Yerine getirme yükümlüsü, bırakılan mal için, mirasın açılmasından başlıyarak yaptığı giderlerden ve malın uğradığı zarardan dolayı, vekâletsiz işgörenin haklarına sahip ve borç-larıyla yükümlü olur.»