• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 947 - Yürürlükteki kanunun 861 inci maddesini karşılamaktadır.

    Kaynak kanunun 892 nci maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir.

    Maddeyle, taşınır rehninin kapsamı; taşınırın eklentileri (teferruatları), taşınırın asıldan ayrılmamış doğal ürünleri (tabiî semereler) olarak belirtilmiştir.

    İkinci fıkrada doğal ürünlerin asıldan ayrılınca, malike verilmesi gerektiği açıklanarak, bunların rehnin kapsamı içinde olması, asılla birleşik olması ile sınırlı tutulmuştur. Madde metninde taşınırın bütünleyici parçaları (mütemmim cüzleri) sayılmamış ise de, bunların taşınır rehninin kapsamı içinde olması 684 üncü maddeden çıkan zorunlu bir sonuçtur. Madde metninde rehin verilen taşınırın ‘sigorta tazminatı’ rehnin kapsamı içinde sayılmamış ise de, rehnedilenin kaim değeri olarak, sigorta tazminatı da doğal olarak rehnin kapsamı içinde olacaktır. Taşınırın medenî semereleri ise, taşınır rehninin kapsamı içinde sayılmamaktadır. Alacak üzerinde kurulan taşınır rehinlerinde, rehnedilen alacağın faizleri 959 uncu maddede özel olarak düzenlendiği üzere, rehnin kapsamı içinde sayılmıştır.

    Taşınır eşyanın korunması için alacaklının yaptığı giderler, rehnin kapsamı içinde görülmemiş ise de, alacaklının bunlar için 950 nci madde uyarınca genel hapis hakkı çerçevesinde kanunî bir rehin hakkı olacağı gözönünde bulundurulmalıdır.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 865 - Madde, yürürlükteki kanunun 861. madde-sini karşılamaktadır; kaynak İsviçre Medeni Kanununun 892. maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hü-küm değişikliği yoktur.’:

     

    “2. Rehnin kapsamı

    Madde 865 - Rehin, taşınırı teferruatı ile birlikte kapsar.

    Aksi kararlaştırılmış olmadıkça alacaklı, rehinli taşı-nırın bütünleyici parçası olmaktan çıkan tabii semerelerini ma-like vermekle yükümlüdür.

    Rehin, paraya çevirme sırasında bütünleyici parça nite-liğindeki tabii semereleri de kapsar.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı üç kuralı kapsayan bu madde, İsviçre aslında olduğu gibi üç ayrı fıkra durumuna konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “2. Teminatın kapsamı

    Madde 861 - Rehin hakkı, rehnedileni, eklentileriyle birlikte bağlar.

    Tersi kararlaştırmamışsa, tabiî verimler rehnedilenin bü-tünleyici parçaları olmaktan çıkınca, rehinli alacaklı bunları malike teslim ile yükümlüdür.

    Rehnedilenin paraya çevrilmesi sırasında henüz onun bütünleyici parçası durumunda bulunan tabiî verimler, rehnin kapsamına girer.”