• Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi

     «Tasarının 111 inci maddesinin birinci fıkrasına yapılan ilave ile vakıfların Vakıflar Genel Müdürlüğü yanında, üst kuruluşlarınca da denetleneceği ve vakıfların üst kuruluşlarınca denetiminin özel kanun hükümlerine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.»



  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     Madde 111 - Yürürlükteki Kanunun 78 inci maddesini karşılamaktadır.

    Maddenin kenar başlığı ve madde metni arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. ‘teftiş’ sözcüğü yerine dilimize yerleşmiş daha uygun bir sözcük olan ‘denetim’ kullanılmıştır.



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 75 - Madde, yürürlükteki Kanunun 78. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber, vakfın bir kamu tüzel kişisinin görevlerine giren bir amaç için kurulmuş olması halinde, bu kamu tüzel kişisinin de denetime katılması esası kabul edilmiştir.’:

    «E. Denetim

    Madde 75 - Vakıfların denetim makamı,  Vakıflar Genel Müdürlüğüdür. Ancak bir kamu kurum veya kuruluşunun kanunla belirtilen görevlerine giren bir amaç için kurulmuş vakıfların denetimine bu kamu kurum veya kuruluşu da katılır.

    Denetim ve denetime katılmanın şartları tüzükle düzenlenir.

    Denetim giderlerine katılma payının üst sınırı, vakfın safi gelirinin yüzde beşini geçmemek üzere tüzükle belirlenir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terim değişikliği yoktur; ifade sadeleştirilmiştir ve Anayasada kullanılan kelimeler kullanılmıştır.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «C. Teftiş.

    Madde 78 - Vakıflar, Vakıflar Genel Müdürlüğünün teftişine bağlıdır.

    Teftiş makamı vakıf senedi hükümlerinin yerine getirilip getirilmediğini, vakıf malların gayeye uygun olarak yönetilip yönetilmediğini ve harcanıp harcanmadığını denetler.

    Teftişin nasıl yapılacağı, sonuçları ve bu yasaya göre kurulmuş olsun veya olmasın, bütün vakıfların Vakıflar Genel Müdürlüğüne ödeyecekleri teftiş ve denetleme giderlerine katılma payı, safi gelirin yüzde beşini geçmemek üzere, tüzükle belli edilir.»