• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 238- Madde İsviçre Medenî Kanununun 217 inci maddesini karşı-lamaktadır.

    Evlenmeyi sürdürmek asıl olduğundan eşler genelde boşanmayı düşün-mezler. Mal rejimi sözleşmesinde öngörülen farklı paylaşım şekilleri, özünde bundan yararlanan eşe bir atıfet, mükâfat niteliğindedir. Dolayısıyla buna ilişkin sözleşme hükümlerinin boşanma veya evliliğin iptali sebebiyle son bulması veya mahkeme kararıyla mal ayrılığına geçiş hâllerinde uygulanabilmesi için, bunun sözleşmede açıkça öngörülmüş olması gerekir. Bu nedenle maddede eşler arasındaki evliliğin iptali kararıyla mal ayrılığına geçiş durumunda artık değere katılmanın farklı oranlarda olacağına ilişkin bir anlaşmanın geçerli olabilmesi, mal rejimi sözleşmesinde bu hususun açık bir şekilde belirtilmiş olması koşuluna bağlanmıştır. İsviçre Medenî Kanununun 217 inci maddesinde ‘boşanma’ ve ‘evliliğin iptali’ yanında ‘ayrılık’ hâli de sayılmıştır. Fakat ayrılık ile evlilik sona ermediğinden bu konuda düzenleme yapılmamıştır.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 198- Yürürlükteki kanunda bu maddeyi karşı-layan bir hüküm yoktur.

    Yarı yarıya olan artık değere kanunî katılma payını değiş-tiren sözleşme hükümleri, bundan yararlanan eş lehine karşılıksız kazandırma niteliğindedir. Bu sebeple bu maddede mal rejiminin, boşanma, ayrılık veya evliliğin hükümsüzlüğü sebebiyle sona ermesi hâlinde, artık değere katılma oranına ilişkin anlaşmaların hükümsüz kalacağı öngörülmüştür.’:

    «b. Özel olarak

    Madde 198- Boşanma, ayrılık, evliliğin hükümsüzlüğü veya mahkemece mal ayrılığına hükmedilmesi hâlinde, artık değere katılma oranına ilişkin anlaşmalar hükümsüzdür.»