• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 955 - Yürürlükteki kanunun 869 uncu maddesini karşılamaktadır. Madde kaynak kanunun 900 uncu maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir.

    Maddeyle hak ve alacaklar üzerinde rehin kurulmasının kurucu unsurları düzenlenmektedir. Bunun için alacak haklarının rehninde, yazılı bir rehin söz-leşmesi ile senede bağlı alacaklarda senedin alacaklıya teslimi şart kılınmıştır. Diğer hakların rehninde ise yazılı rehin sözleşmesi ve bu hakların devri için kanunda öngörülen usule uyulması zorunlu sayılmışıtr. Rehnin, rehnedilen alacağın borçlusuna ihbarı, bir geçerlilik unsuru değil, borçlunun rehinli alacaklının oluru bulunmadan borçlu alacaklıya ödemesini önlemek içindir.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 873 - Madde, yürürlükteki kanunun 869. maddesini karşılamaktadır; kaynak İsviçre Medeni Kanununun 900. maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hü-küm değişikliği yoktur.’:

    “B. Kurulması

    I. Senede bağlı olan veya olmayan alacaklarda

    Madde 873 - Senede bağlanmış olan veya olmayan alacakların rehni için rehin sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması ve senede bağlı alacaklarda senedin teslim edilmesi gerekir.

    Alacaklı veya rehneden, rehni borçluya ihbar edebilir.

    Diğer hakların rehninde, yazılı rehin sözleşmesiyle birlikte, bu hakların devri için öngörülen şekle uyulması gerekir.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Madde İsviçre aslında olduğu gibi üç bağımsız fıkra haline konulmuştur; çünkü ayrı ayrı üç kuralı kapsamaktadır.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “B. Kurulması

    I. Senetli veya senetsiz alacaklar üzerinde

    Madde 869 - Hiçbir belgeye bağlı olmayan veya yalnız senede bağlı olan bir alacağın rehnedilmesi için, rehin sözleş-mesinin yazılı olması ve senet varsa bunun rehnalana teslimi gereklidir.

    Rehinli alacaklı ve rehneden rehnin kurulduğunu borç-luya haber verebilirler.

    Öbür hakların rehnedilmesi için, rehin sözleşmesinin ya-zılı olması ve ayrıca bu hakların başkasına devri konusunda yasaca konulmuş olan şekle uyulması gereklidir.”