• «1999 Tasarısı»ndaki Gerekçesi

     «Madde 37– Yürürlükteki Kanunun 36 ncı maddesini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki maddenin birinci fıkrasındaki ‘Devletçe mensup memurlar’ ifadesi yerine ‘Devletçe atanan memurlar’ ifadesi, maddenin İsviçre aslından aynen alınmıştır. İsviçre’de “Devlet memurlarını” kilise memurlarından ayırdetmek amacıyla bu ifade kullanılmıştır. Çeviri yoluyla bize de aynen bu şekilde geçmiştir. Oysa Ülkemizde, kişisel durum kütüklerini tutan memurların tamamı Devlet memurudur.»


  • “1998 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    «...Yürürlükteki maddenin ikinci fıkrası Kanuna 336 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 04/07/1988 tarihinde eklenmiştir. Daha sonra bu Kararname kanunlaştırılmıştır. Söz konusu fıkranın yeri Medeni Kanun değildir. Bu nedenle fıkranın maddeden çıkarılıp asıl yer alması gereken 1587 sayılı Nüfus Kanununa eklenmesi önerilmiştir.»


  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘Madde 37– Madde, yürürlükteki Kanunun 36. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber, Nüfus Kanununu ilgilendiren yürürlükteki ikinci fıkraya ta-sarıda yer verilmemiştir.’:

    «II. Görevliler

    Madde 37– Kişisel durum kütükleri Devletçe atanan memurlar tarafından tutulur.

    Kütüğe yazma ve örnek verme bu memurların görevidir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘1) Terim ve ifade: Bu maddede, önceki madde ile terim birliğini sağlamak için terim ve ifade değişikliği yapılmış ve (nüfus memurluğu) terimi yerine (kişisel durum memurluğu) teriminin konulması uygun bulunmuştur. Çünkü (kişisel durum memuru) kavramı içine, hem nüfus kütüklerini tutan nüfus memurları, hem de evlendirme kütüklerini tutan evlendirme memurları girmektedir.

    2) Biçim değişikliği: Maddeye yapılan eklemelerle bu mad-de dört ayrı fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği: Maddeye üçüncü fıkra olarak, kişi-sel durum memurlarının denetimine dair bir hüküm eklenmiş ve bundan Nüfus Kanununa yollama yapılmıştır.’:

     «II. Görevliler.

    Madde 36– Kişisel durum kütükleri herhalde Devletçe ata-nan memurlar tarafından tutulur.

    Kütüğe geçirme ve örnek verme bu memurların görevidir.

    Kişisel durum memurlarının denetim şekli ve usulleri Nüfus Kanunu kurallarına göre olur.

    Bakanlar Kurulu, yabancı ülkelerdeki Türkiye temsilci-lerine kişisel durum memurluğu yetkisi verebilir.»