• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 425 - Yürürlükteki kanunun 375 inci maddesini karşılamaktadır.

    Maddenin kenar başlığı İsviçre Medenî Kanunun 391 inci maddesindeki aslıyla uyumlu olmak üzere “Görevin verilmesi” şeklinde değiştirilmiştir. Mad-dedeki “sulh mahkemesi” yerine “vesayet makamı” deyimi kullanılmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 356 - Madde, yürürlükteki Kanunun 375. madde-sini karşılamaktadır. Maddede, görevini yapması için gerekli imkânların vasiye sulh mahkemesince sağlanacağı belirtilerek, metin, kaynak İsviçre Medenî Kanununun 391. maddesine ve amaca uygun hâle getirilmiştir.’:

    V. Görevin verilmesi

    Madde 356 - Atama kararının kesinleşmesi üzerine vasi-nin görevini yapması imkânları sulh mahkemesince sağlanır.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere ve Anaya-sa’ya uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği: Maddenin bugün yürürlükte olan metninden, sanki vasilik görevi daha önce mutlaka bir vasinin üzerinde imiş ve bunun böyle olması gerekiyormuş ta ikinci atanma yapılıp kesinleştikten sonra birinci vasiden ikinci vasiye, vesayet makamı eliyle devir ve teslim muamelesi yapılması lâzımmış gibi bir manâ çıkmaktadır. Halbuki maddenin maksadı, vasiliğin başka bir vasiye devir ve teslimi değildir. Bu son nokta ileride 433 üncü ve müteakip maddelerde düzenlenmiştir. Buradaki 375 inci maddenin düzenlediği husus, atanmış olan vasinin vasilik görevini kesin olarak üzerine almasıdır. Meselâ bir vasi atanmışsa, bu atanmanın kendisine tebliğinden başlı-yarak onbeş gün içinde 372 nci madde uyarınca çekimsenme sebebi ileri sürülebilir veya bu atanmaya itiraz olunabilir. Bu onbeş günlük süre içinde durum ne olacaktır? İşte 375 inci madde hem bu durumu, hem denetim makamının (Asliye mah-kemesinin) çekimsenme veya itirazı incelemesi sonucunda vereceği karara ilişkin 374 ncü maddeyi gözönünde bulundurarak, vasilik görevinin vasî tarafından kesin olarak deruhte edilmesi durumunu düzenlemektedir. Bu sebeple maddenin bugünkü metninin yanlış yorumlanmaya elverişli olan ifadesi değişti-rilmiş ve madde yukarıki duruma konulmuştur.’:

     

    V. Görevin verilmesi.

    Madde 375 - Atanma kesinleşince, vasilik görevi, vasilik makamınca vasiye verilir.”