• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     «Madde 407 - Yürürlükteki 357 nci maddeyi karşılamaktadır. Hüküm de-ğişikliği yoktur.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 338 - Madde, yürürlükteki Kanunun 357. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki metin bir yıllık hapis ceza-sının infazını, kısıtlama sebebi saymaktadır. Türk Ceza Ka-nununun 33. maddesi ise beş yıl ağır hapis cezasına mahkûm olanların ceza müddeti içinde kanunen kısıtlı olacağını belirtmektedir.

    Tasarıda, hapis cezası sebebiyle kısıtlılığın Türk Ceza Kanununa tâbi olması, böyle bir kısıtlının cezasını çekmeye başlaması hâlinde vasi atanması kabul edilmiştir.’:

    III. Hapsedilme

    Madde 338 - Hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkumiyet hâ-linde vesayet altına alınma, Türk Ceza Kanunu hükümlerine tâbidir.

    Cezayı yerine getirmekle görevli makam, böyle bir hükümlünün cezasını çekmeye başladığını, kendisine vasi atanmak üzere yetkili sulh mahkemesine hemen bildirmekle yükümlü-dür.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir. Yürürlükteki metinde yer almış bulunan (hürriyeti sâlib bir ceza) kelimeleri, kenar başlığa uydurulup (hapis) olarak değiştirilmiştir; zira Medenî Kanun Komis-yonu, hürriyeti sınırlayıcı bir ceza olan sürgün cezasını, 415 inci maddenin gerekçesinde belirtildiği gibi, bir kısıtlama sebebi olarak kabul etmemiştir.

    2) Biçim değişikliği: Bu maddenin birinci fıkrasının ikinci cümlesi bağımsız bir kuralı kapsadığından, İsviçre aslında ol-duğu gibi, ayrı bir fıkra haline konulmuş ve yargılının vasîsiz kalmaması için bir direktif niteliğinde olmak üzere bu fıkraya (vasi atanması için) kelimeleri eklenmiştir.

    3) Hüküm değişikliği: Bu maddede, maddenin ruhuna ve bütün İsviçre şerhlerindeki izahlara uygun olarak değişiklik yapılmış ve özgürlüğü sınırlayıcı bir ceza ile yargı giymenin, vasilik altına konulma sebebi olabilmesi için, bu cezanın uygulanmasına başlanmasının gerekli olduğu, maddenin birinci fıkrasında açıkça belirtilmiştir.’:

    III. Hapis.

    Madde 357 - Bir yıl veya daha çok hapis cezasına yargı giyip cezasının infazına başlanan her ergin, vasilik altına konulur.

    İnfaz görevlileri, vasî atanması için, yargılının cezasını görmeğe başladığını hemen vasilik makamına bildirmekle ödev-lidir.”