• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 895 - Yürürlükteki kanunun  809 uncu maddesini karşılamaktadır.

    Madde, yapı alacaklılarının hangi andan itibaren ne zamana kadar yapı ipoteğinin tescilini isteyebilecekleri belirtilerek ve bunun için alacağın taşınmaz maliki tarafından kabul edilmiş veya mahkeme tarafından karara bağlanmış olması koşuluna bağlanmıştır. Taşınmaz maliki yeterli teminat gösterirse yapı alacaklıları tescil isteminde bulunamayacaklardır.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 813 - Madde, yürürlükteki kanunun 809. madde-sini karşılamaktadır; konular dikkate alınarak dört fıkra hâ-linde düzenlenmiştir.

    Maddenin ikinci fıkrasında, üç ay içinde tescilin istenebileceği değil kaynak İsviçre Medeni Kanununun 839. maddesi-nin Almanca metnine uygun olarak üç ay içinde tescilin yapılması gerektiği kabul edilmiştir.’:

    “3. Zanaatkâr ve müteahhitler bakımından

    a. Tescil

    Madde 813 - Zanaatkârların ve müteahhitlerin kanunî ipotek hakları, çalışmayı veya malzeme vermeyi yüklendikleri tarihten itibaren tapu kütüğüne tescil olunabilir.

    Tescilin taahhüt edilen işin tamamlanmasından itibaren üç ay içinde yapılmış olması gerekir.

    Tescilin yapılması için alacağın malik tarafından kabul edilmiş veya mahkemece karara bağlanmış olması şarttır.

    Malik yeterli teminat gösterirse tescil talep edilemez.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Maddedeki terimler, yukarıki maddele-re uygun duruma getirilmiş, ifade açıklanmıştır. Özellikle birinci fıkradaki (tapu siciline kayıt) tan maksadın, Medeni Ka-nunumuzun 921 inci maddesine göre (geçici tescil) olduğu ve ikinci fıkradaki üç aylık sürenin ise hakkı düşüren sürelerden bulunduğu maddenin metninde açıkça belirtilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Bu madde ayrı ayrı üç kuralı kapsadığından, İsviçre aslında olduğu gibi üç ayrı fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    “3. Zanaatkâr ve yüklenicilerin hakları

    a) Tescil

    Madde 809 - Zanaatkâr ve yüklenicilerin kanunî ipotek hakları, işi üzerlendikleri tarihten itibaren tapu kütüğüne geçici olarak tescil edilebilir.

    Zanaatkâr ve yüklenicilerin kanunî ipotek hakları, bütün işlerin bitirilmesinden başlayarak engeç üç ay içinde kütüğe tescil edilmezse düşer.

    Tescil, ancak taşınmazın maliki tarafından alacağın ta-nınması veya mahkemece karar altına alınması halinde yapılır; ileri sürülen alacak için mali yeter teminat gösterirse, tescil istenemez.”