• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe"

    “Madde 442 - Yürürlükteki Kanunun 386 ncı maddesini karşılamaktadır.

    Kaynak Kanunun 402 nci maddesiyle paralellik sağlamak üzere yeniden kaleme al2narak iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir."


  • "1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe"

    ‘Madde 367 - Madde, yürürlükteki Kanunun 386. maddesini karşılamaktadır. Madde iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hüküm değitikliği yoktur.’:

    2. Evvelce yapılmş olan yatımların dönüttürülmesi

    Madde 367 - Yeteri kadar güven verici olmayan yatımlar, güvenli yatımlara dönüştürülür.

    Dönüttürme itleminin en uygun zamanda ve vesayet alt2ndaki kimsenin menfaati gözetilerek yapılması gerekir.


  • "1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe"

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler Anasaya’ya ve öteki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle maddenin bugünkü kenar başlığı olan (tahvil) kelimesi boşlukta kalmakta ve ilk bakışta bundan bir anlam çıkmamaktadır. Maddenin sözünden ve ruhundan çıkan anlam ve güdülen maksat ise, evvelce yatırılmış olan paranın sağlam teminata bağlanmasıdır. Bu sebeple kenar başlık (yatırımın değiştirilmesi) haline konulmuştur. Ayrıca (tahvil) sözü 385 inci maddedeki (tahvil) ile karışacak niteliktedir. Başlığın değiştirilmesinin bir sebebi de budur. Bundan başka metnin birinci ve ikinci fıkralarındaki (tahvil) kelimeleri yerine (değiştirme) kelimesi konulmuştur.

    2) Biçim değişikliği: İki ayrı kuralı kapsayan bu madde müstakil iki fıkra haline konulmuştur. Esasen isviçre aslında da böyledir.

    3) Hüküm değişikliği: Bu maddenin ifadesinde sadece (alacaklar) ın bahis konusu edildiği görülmektedir. Oysa maksat yalnız alacaklar olmayıp her türlü yatırımlar olduğu için birinci fıkradaki (alacaklar) terimi yerine (yatırımlar) terimi konulmuştur.’:

    2. Yatın değtirilmesi.

    Madde 386 - Yeter derecede teminatı bulunmayan yatımlar, teminatlı yatımla değtirilir.

    Değtirme vesayetlinin çıkarına en uygun bir zamanda yapır.”