• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 943 - Yürürlükteki kanunun 857 nci maddesini karşılamaktadır.

    Birinci fıkrayla taşınır rehninin sona ermesi, rehinli alacaklının rehnedilene zilyet olmaktan çıkması ve buna haksız zilyet olandan rehnedileni geri alma hakkını yitirmesi koşullarına bağlanmıştır. Geri alma hakkının kaybından kasıt, rehinli alacaklının rehin konusuna zilyet olan üçüncü kişilere karşı açabileceği zilyetliğin iadesi davası açma hakkını kaybetmesidir (m. 982-984).

    İkinci fıkrayla da, rehnedenin, rehinli alacaklının rızası ile rehnedilene zilyet olması, taşınır rehnini sona erdiren bir sebep olarak sayılmamış, ancak bu süre içinde taşınır rehnin hükümleri askıya alınmıştır. Buradaki askıdan kasıt, bu süre içinde rehinli alacaklının rehnin paraya çevrilmesini isteyememesi fakat rehnin önceden mevcut sırasını koruması anlamındadır. Rehneden, rehnedilen taşınırı rehin alanın rızası olmaksızın doğrudan zilyetliğine geçirmiş ise, bu taşınır rehnini doğrudan sona erdirmeyecek, bu hâlde taşınır rehni ancak birinci fıkradaki gibi, rehinli alacaklının ona karşı zilyetlik davası açma hakkını kaybettiği anda sona erecektir.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 861 - Madde, yürürlükteki kanunun 857. madde-sini karşılamaktadır; kaynak İsviçre Medeni Kanununun 888. maddesine uygun olarak iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hü-küm değişikliği yoktur.’:

     

    “II. Rehnin sona ermesi

    1. Zilyetliğin kaybı

    Madde 861 - Taşınır rehni, alacaklının zilyet olmaktan çıkması ve onu zilyet olan üçüncü kişiden geri alamaz hâle gelmesiyle son bulur.

    Taşınır alacaklının rızasıyla münhasıran rehnedenin hâ-kimiyeti altında bulunduğu sürece rehin askıda kalır.”


  • “1971 Tasarıs”ndaki Gerekçe

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı iki kuralı kapsayan bu madde, iki müstakil fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     “II. Sona ermesi

    1. Elmenliğin yitirilmesi

    Madde 857 - Elden rehin, alacaklının rehnedilen üzerindeki elmenliğini yitirmesi ve bunu öbür elmenden isteme hakkının bulunmaması halinde sona erer.

    Rehnedilen şey, alacaklının rızasiyle yalnız rehnedenin fiili egemenliği altında bulundukça, rehnin sonuçları askıda kalır.”