• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 209- Maddenin birinci fıkrası yürürlükteki kanunun 174 üncü maddesini karşılamaktadır. Buna göre, mal ortaklığı rejiminde yaşayan eşlerden birinin iflâs etmesi hâlinde, iflâs edenin eşinin kişisel mallarını geri almasını sağlamak için, rejimin kendiliğinden mal ayrılığına dönüşeceği öngörülmüştür. Kendiliğinden mal ayrılığına dönüşmenin iflâs eden eşin alacakları açısından da yararı vardır. Bu yolla alacaklı muhatabını bilebilecek ve alacağını hangi mallardan tahsil edebileceğini daha kolaylıkla anlayabilecektir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 169- Maddenin birinci fıkrası kısmen yürürlükteki 174. maddeyi karşılamaktadır.

    Mal ortaklığı rejiminde yaşayan eşlerden birinin iflâs etmesi hâlinde, müflisin eşinin, mal ortaklığına dahil olan kişisel mallarını geri almasını sağlamak için rejimin mal ayrılığına dönüşeceği öngörülmüştür. Bunda ayrıca iflâs eden eşin alacak-lılarının da menfaati vardır. İflâs hâlinde rejim mal ayrılığına dönüşeceğinden, alacaklı alacağını hangi mallardan tahsil ede-ceğini daha kolaylıkla anlayabilecektir.

    Maddenin ikinci fıkrasında iflâs kararının kaldırılmasıyla mal ortaklığı rejiminin yeniden kurulmuş olacağı belirtilmiştir. İflâsın ne zaman kalkmış sayılacağı İcra İflâs Kanunu Hükümlerine göre belirlenecektir.’:

    «II. Cebri icra hâlinde

    I.İflâs

    Madde 169- Mal ortaklığını kabul etmiş olan eşlerden birinin iflâsına karar verildiği takdirde, ortaklık kendiliğinden mal ayrılığına dönüşür.

    İflâsın kalkması üzerine mal ortaklığı yeniden kurulmuş olur.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade : Terimler yukarıdaki maddelere uydu-rulmuş, ifade sadeleştirilmiş ve özellikle mal rejiminin (kendi-liğinden) mal ayrılığına döneceği açıklanmak suretiyle madde daha aydınlık bir hale getirilmiştir.

    I. Biçim değişikliği, yoktur.

    II. Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «C. Sözleşmeden doğan rejimin yasadan doğan rejime dönmesi.

    I. Yasa gereği olarak.

    Madde 174- Eşler sözleşme ile başka bir mal rejimi kabul etmiş olsalar bile, bunlardan biri iflâs edip de edenin veya öteki eşin alacaklıları bu yüzden zarar görürlerse onlar arasındaki mal rejimi kendiliğinden mal ayrılığına döner.»