• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 203- Yürürlükteki Kanunun 171 inci maddesini karşılamaktadır.

    Madde 1984 tarihli Öntasarıdan alınmıştır. Maddeye yürürlükteki 171 inci maddenin son cümlesi alınmamış, ikinci cümlede değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle hukuk güvenliği açısından, eşlerin mal rejimini ancak kanunda gös-terilen sınırlar içerisinde kabul edebilecekleri, değiştirebilecekleri veya sona erdirebilecekleri belirtilmiştir.

    Mal rejimi sözleşmesi evlenme töreninden önce yapılabileceği gibi, evliliğin devamı süresince de yapılabilir.

    213 üncü maddeyle üçüncü kişilerin, mal rejimi değişikliklerine karşı hakları yeterli bir şekilde korunduğundan, yürürlükteki maddenin son cümlesine gerek görülmemiştir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 163- Madde, yürürlükteki kanunun 171. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber, ondan farklı olarak son cümle alınmamış ve ikinci cümlede de değişiklik yapılmıştır. Buna göre, eski metinden farklı olarak, eşlerin bir mal rejmini ancak kanunda gösterilen sınırlar içeri-sinde kabul edebilecekleri, değiştirebilecekleri veya sona erdirebilecekleri belirtilmiştir. Eski metinde ise, eşlerin ancak ka-nunda gösterilen usullerden birini kabule mecbur oldukları öngörülmüştür.

    Tasarının 173. maddesi üçüncü kişilerin haklarını yete-rince koruduğu için, yürürlükteki 171. maddenin son cümlesine 163. maddede yer verilmemiştir.’:

    «B. Mal rejimi sözleşmesi

    I.Sözleşmenin yapılması

    Madde 163- Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar istedikleri mal rejimini ancak ka-nunda yazılı sınırlar içinde kabul edebilirler, kaldırabilirler veya değiştirebilirler.»

    ‘Madde 203- Yürürlükteki kanunda bu maddeyi karşı-layan bir hüküm yoktur. Bu maddede, eşlerin kişisel malları tanımlanmakta, eşin sadece kendi kullanmasına yarayan mallar kanunen kişisel mal sayılmaktadır. Kişiye sıkı sıkıya bağlı olması bakımından, manevi tazminat alacakları da kişisel mallara dahil edilmiştir.

    Maddenin ikinci fıkrasında ise, eşlere bazı malları söz-leşmeyle ortaklık dışında bırakma imkânı sağlanmıştır. Bunlar sözleşme gereği kişisel mal sayılmaktadır.

    Fıkranın son cümlesi ise, yürürlükteki 211. maddenin üçüncü fıkrasının sadeleştirilmiş şeklidir.’:

    «II. Kişisel mallar

    Madde 203- Eşin sadece kendi ihtiyacına yarayan malları kişisel malıdır. Manevi tazminat alacağı da bu hükme tâbidir.»

    Mal rejimi sözleşmesi ile ortaklı dışında bırakılan mallar kişisel mal sayılır. Üçüncü kişi tarafından bir eşe kişisel mal almak üzere yapılan karşılıksız kazandırmalar da bu hükme tâbidir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade : Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği : Üç ayrı kuralı kapsayan bu madde, üç fıkralık bir madde haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «B. Sözleşmenin konusu.

    Madde 171- Mal rejimi sözleşmesi evlenmeden önce veya sonra yapılabilir.

    Nişanlılar veya eşler yapacakları mal rejimi sözleşme-sinde, bu yasada gösterilen mal rejimlerinden birini kabul etmek zorundadırlar.

    Evlenmeden sonra yapılan mal rejimi sözleşmesi, eşlerin malvarlıklarının üçüncü kişilere karşı olan sorumluluk durumunu değiştirmez.»