• 538 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

    «Maddede temyiz sebebi ile icranın geri bırakılmasına karar verme yetkisi icra tetkik merciine tanınmıştır. Bu suretle mekanizma kolaylıkla işler hale getirildikten başka Yargıtay’ın bu konu ile ayrıca meşgul olması da önlenmiştir. Diğer taraftan icra memurluğunca merciden tehiri icra kararı getirmesi için verilecek mühletler kat’i olarak tesbit edilmiştir. Nihayet tehiri icra için irae edilecek teminatın hükmün bozulması veya onanması halinde mukadderatı tanzim olunmuştur. Onanma halinde teminat başkaca muameleye hacet kalmaksızın -yani borçluya ödeme emri veya satış ihbarnamesi tebliğine lüzum olmadan- icra memuru tarafından paraya çevrilecek ve bunun üzerine ilâm alacaklısı rüçhan hakkını haiz bulunacaktır.»


  • Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi

    «Hükümet tasarısı ile icranın geri bırakılmasına karar vermek yetkisi Yargıtay’dan alınarak tetkik merciine verilmektedir. Tetkik mercii gerekli teminatın yatırıldığını görünce icranın geri bırakılmasına karar vermek mecburiyetindedir. Böylece icranın geri bırakılması teminat karşılığında olmak üzere otomatik bir hale gelmektedir. Bu ise mahzurlu görülmüştür. Zira bazı hallerde (bilhassa temyizin tamamen haksız olduğunun ilk anda anlaşıldığı hallerde), icranın geri bırakılması talebinin reddedilmesi mümkündür. Buna ise ancak mahalli mahkemenin üstünde olan bir mahkeme, yani Yargıtay karar verebilir. Bu sebeple 36. maddenin yürürlükteki kanunda olduğu gibi bırakılması uygun görülmüştür.

    Yalnız tasarının 36. maddesinin son fıkrasında yürürlükteki kanunun 36. maddesine eklenmesi komisyonumuzca da faydalı görülmüştür. Sadece ek. 1. fıkradaki tetkik mercii, mahkeme olarak değiştirilmiştir.»