• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 614 - Yürürlükteki kanunun 554 üncü maddesini karşılamaktadır.

    Madde, İsviçre Medenî Kanununun 575 inci maddesindeki aslına uygun olarak iki fıkra hâline getirilmiş, ayrıca maddeye yeni bir üçüncü fıkra eklenmiştir. Bu yeni fıkra ile kendilerine bildiride bulunulan sonraki mirasçıların da mirası kabul etmemesi hâlinde ne yapılacağı düzenlenmiştir. Buna göre mirasın, iflâs hükümlerine göre tasfiye edilmesi ve tasfiye sonunda arta kalan değerler olursa, bunların önce gelen mirasçılara verilmesi kabul edilmiştir.»



  • «1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 538 - Madde, yürürlükteki kanunun 554. madde-sini karşılamaktadır. Kaynak İsviçre Medenî Kanunun 575. maddesine uygun olarak yer verilen ilk iki fıkradan sonra maddeye bir üçüncü fıkra ilâve edilerek, kendilerine bildiride bulunulan sonraki mirasçıların da mirası kabul etmemesi hâlinde ne yapılacağı düzenlenmiştir.’:

     

    «3. Sonra gelen mirasçılar yararına red

    Madde 538 - Mirasçılar mirası reddederken, tasfiyeden önce, kendilerinden sonra gelen mirasçılardan mirası kabul edip etmeyeceklerinin sorulmasını isteyebilirler.

    Bu takdirde red, sulh hâkimi tarafından daha sonra gelen mirasçılara bildirilir ve bunlar bir ay içinde mirası kabul etmezlerse reddetmiş sayılırlar.

    Bunun üzerine miras, iflâs hükümlerine göre tasfiye edilir ve tasfiye sonunda arta kalan değerler önce gelen mirasçılara verilir


  • «1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade: Maddenin kenar başlığındaki «madun derece lehine» kelimeleri yerine, Almanca aslında olduğu gibi, «sonraki mirasçılar yararına red» denilmiş, terimler yukarıki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: 554 üncü madde iki cümleden oluş-muş bir tek fıkra halindedir; oysa bu cümlelerden herbiri müs-takil bir kuralı kapsadığından, madde aslında olduğu gibi iki bağımsız fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği: yoktur.’:

    «3. Sonraki mirasçılar yararına red

    Madde 554 - Mirasçılar mirası reddederken, tasfiyeden önce, kendilerinden hemen sonra gelen mirasçıların mirası ka-bul veya redde davet olunmalarını isteyebilirler.

    Bu durumda sulh mahkemesi, mirasın en yakın bütün mirasçılar tarafından reddedildiğini onlardan sonra gelen mirasçılara bildirir; bu bildirimden başlıyarak bir ay içinde bunlardan hiçbiri mirası kabul ettiğini açıklamazsa, miras onlarca da reddolunmuş sayılır.»