Değişik maliklere ait komşu kaynaklar, ortak bir ana kaynaktan beslenmekte ise maliklerden her biri, bu kaynakların birlikte tutulmasını ve suyun hak sahiplerine o zamana kadar ki yararlanmaları oranında dağıtılmasını isteyebilir.
Hak sahipleri, ortak tesis masraflarını yararlanmaları oranında üstlenirler.
Birinin karşı çıkması hâlinde, hak sahiplerinden her biri, diğer kaynaklardaki su azalacak olsa bile, kendi kaynağındaki suyun tutulup akıtılması için gerekli işleri yapabilir ve kendi kaynağına gelen suyun miktarı bu işler sonunda çoğaldığı takdirde, ancak bu çoğalma oranında bir bedel vermekle yükümlü olur.
III- Müşterek Kaynaklar:
EMK. 682 - «Yekdiğerine civar olan müteaddit kaynaklar muhtelif kimselere ait olmakla beraber, suları aynı kaynaktan teşa’up ederek bir mecmua teşkil ettikleri takdirde, her mutasarrıf kaynakların müştereken tutularak, suyun evvelki istifadeleri nisbetinde beyinlerinde tevziini isteyebilir.
Hak sahipleri, müşterek tesisat masraflarını menfaatleri nisbetinde deruhte ederler. Birinin mümanaatı hâlinde, hak sahiplerinden her biri, diğer kaynaklardaki su azalacak olsa bile, kendi kaynağındaki suyun zapt ve icrası için lâzım gelen ameliyatı yapabilir ve bu ameliyat sebebi ile kendi kaynağına gelen suyun miktarı tezayüt etmiş ise; ancak bu tezayüt nisbetinde tazminat itasına mecbur olur.»