Mal rejiminin kurulması, değiştirilmesi veya önceki rejimin tasfiyesi, eşlerden birinin veya ortaklığın alacaklılarının, üzerinde haklarını alabilecekleri malları sorumluluk dışında bırakamaz.
Kendisine böyle mallar geçmiş olan eş, borçlardan kişisel olarak sorumludur; ancak sözkonusu malların borcu ödemeye yetmediğini ispat ettiği takdirde, bu ölçüde kendisini sorumluluktan kurtarabilir.
B. AKDÎ USUL / I. Usul intihabı:
EMK. 171 - «Evlenme mukavelesi, evlenme merasiminden evvel veya sonra yapılabilir. İki taraf, mukavelelerinde bu kanunda gösterilen usullerden birini kabule mecburdurlar. Evlenmeden sonra yapılan mukavele, karı kocanın malları üzerinde başkalarının hâiz olduğu hakları ihlâl edemez.»
(D) USULÜN TEBEDDÜLÜ / I. Alacaklıların haklarının tesiri:
EMK. 180 - «Karı koca arasında vukubulan tasfiye muameleleri ve mevcut usuldeki tebeddüller, karı veya kocadan birinin veya ortaklığın alacaklarını, üzerlerinden haklarını alabilecekleri mallardan mahrum bırakamaz.
Bu kabil mallar kendisine geçen karı veya koca, alacaklıların alacaklarını şahsan ödemeğe mecburdur; şu kadar ki, kendisine geçen malların, matluba kifayet etmediğini ispat ederse, fazlasından beri olur.
Kocanın iflâs masasına veya aleyhine yapılan hacze iştirakinden dolayı karının elde ettiği mal hakkında, aynı zamanda kendisinin de alacaklısı olmadıkça, kocanın alacaklıları dâva edemezler.»