Değer düşmesi malikin kusuru olmadan meydana gelmişse -alacaklı, ancak malikin zarardan ötürü aldığı tazminat miktarını aşmayacak ölçüde borçludan güvence vermesini veya kısmî ödeme yapmasını isteyebilir.

Bununla birlikte alacaklı, değer düşmesinin önlenmesi veya giderilmesi için gerekli önlemleri kendiliğinden alabilir. Alacaklı, bu amaçla yaptığı masraflardan dolayı rehinli taşınmaz üzerinde tescile gerek olmaksızın ve tescil edilmiş olan diğer yüklerden önce gelen bir rehin hakkına sahip olur. Malik, bu masraflardan kişisel olarak sorumlu değildir.


 

Mülga Maddeler

 2 - Malikin kusuru olmaksızın rehinin kıymetten düşmesi:

EMK. 782 - «Merhunun kıymeti, malikin kusuru olmaksızın tenezzül ederse, alacaklı; ancak malikin aldığı tazminat nispetinde, kendisinden teminat veya tediyat isteyebilir. Bununla beraber, alacaklı kıymetin tenezzülüne mâni olacak veya bu tenezzülü izale edecek tedbirler yapabilir. Alacaklı, bu yoldaki masraflar için, tescile hacet olmayarak, gayrimenkul üzerinde, diğer müseccel mükellefiyetlere rüçhanlı bir rehin hakkını hâizdir. Fakat malik, bu masraflardan dolayı şahsen mes’ul olmaz.»