Malik, rehinli taşınmazın değerini düşüren davranışlarda bulunursa; alacaklı, hâkimden bu gibi davranışları yasaklamasını isteyebilir.
Alacaklıya, gerekli önlemleri almak üzere hâkim tarafından yetki verilebileceği gibi; gecikmesinde tehlike bulunan hâllerde alacaklı, böyle bir yetki verilmeden de gerekli önlemleri kendiliğinden alabilir.
Alacaklı, önlem için yapmış olduğu giderleri malikten isteyebilir ve bu alacakları için taşınmaz üzerinde, tescile gerek olmaksızın ve tescil edilmiş olan diğer yüklerden önce gelen bir rehin hakkına sahip olur.
a) Muhafaza tedbirleri:
EMK. 780 - «Malik tarafından, merhunun kıymetini düşürecek bir fiil veya ihmal vukuunda; alacaklı, hâkimden borçluya lâzım gelen tenbihatın yapılmasını isteyebilir.
Alacaklı, lâzım olan tedbirleri ittihaz etmek üzere hâkim tarafından mezun kılınabileceği gibi, teehhürde tehlike mevcut olduğu surette, bu tedbirleri kendiliğinden ittihaza da salâhiyeti vardır. Bu husustaki masrafları malik, kendisine borçlu olur. Alacaklı bu masraflar için, tescile hacet olmayarak gayrimenkul üzerinde diğer müseccel mükellefiyetlere rüçhanlı rehin hakkını hâizdir.»