Mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur.
A.MÜLKİYET, İDARE, İNTİFA HAKLARI:
EMK. 186 - «Karı kocadan her birinin bütün mallarının mülkiyet ve idare ve intifa haklarını muhafaza etmesine, mal ayrılığı denir.
Karı, mallarının idaresini kocasına bırakmış olduğu takdirde, evliliğin devamı müddetince hesap sormaktan vazgeçtiği ve mallarının bütün gelirini ev masraflarına karşı kocasına bıraktığı farzolunur.
Karı, kocasına bıraktığı idare hakkını her zaman geri alabilir ve geri almak hakkını iskat etmesi muteber değildir.»
(B) BORÇLAR / I. Umumiyet itibariyle:
EMK. 187 - «Mal ayrılığı usulünde koca, evlenmeden önceki borçlarından e evliliğin devamı sırasında gerek kendisi gerek evlilik birliğinin mümessili sıfatiyle edilen borçlardan şahsen mesuldür.
Karı, borcunu ödemekten âciz kalan kocası veya kendisi tarafından aile masrafları için edilen borçlardan mesuldür.»
II- Haciz hâlinde:
EMK. 188 - «Karı, mallarının idaresini kocasına bırakmış olsa bile, ne kocasının iflâsından ne de kocası aleyhinde konulan hacizde, kendi alacaklarından dolayı, hiçbir imtiyaz iddiasında bulunamaz.»
III- Gelir ve kazanç:
EMK. 189 - «Karı kocadan her birinin mallarının geliri ve kendi kazançları, kendisine aittir.»
(C) KARI KOCANIN MASRAFA İŞTİRAKİ:
EMK. 190 - «Koca, karısının münasip bir derecede aile masraflarına iştirakini isteyebilir. İştirakin miktarında ihtilâf ederlerse, her biri, iştirak miktarının tesbit edilmesini, mahkemeden isteyebilir.»