• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 907 - Yürürlükteki kanunun 821 inci maddesini karşılamaktadır.

    Maddeyle irat senedinde borç ile taşınmaz arasındaki ilişki düzenlenmekte, irat senedinde güvence altına alınan borcun yükümlüsünün daima yüklü taşınmazın maliki olacağı, yüklü taşınmaz başkasına intika ettiğinde başka bir işleme gerek olmadan yeni malikin aynı şekilde bu borçtan sorumlu olacağı, ancak senedin faiz borçları, güvencenin kapsamından çıktığı tarihten itibaren taşınmaz malikinin kişisel borcu hâline geleceği ve bunun artık yeni malike intikal etmeyeceği belirtilmektedir.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 825 - Madde, yürürlükteki kanunun 821. madde-sini karşılamaktadır; kaynak İsviçre Medeni Kanununun 851. maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hü-küm değişikliği yoktur.’:

     

    “V. Borç ve mülkiyet

    Madde 825 - İrat senedinin borçlusu yükümlü taşınmazın malikidir.

    Yükümlü taşınmazı iktisap eden kimse irat senedinin borçlusu olur ve eski malik başka bir işleme gerek kalmaksızın borcundan kurtulur.

    Faiz borçları, taşınmazla teminata bağlı olmaktan çıktığı tarihten itibaren malikin kişisel borcu olur.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: İfade sadeleştirilmiş, terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı üç kuralı kapsayan bu madde, İsviçre aslında olduğu gibi üç bağımsız fıkra durumuna konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “V. Borç ve Mülkiyet

    Madde 821 - Gelir senedinin borçlusu, yükümlü taşınmazın malikidir.

    Yükümlü taşınmazı edinen kişi, gelir senedindeki alacağın doğrudan doğruya borçlusu olur ve eski malik borcundan kurtulur.

    Yükümlü taşınmaz, gelir senedi faizlerine teminat olmaktan çıktığı tarihten başlayarak bu faizler malikin kişisel borcu haline gelir.”