• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 893 - Yürürlükteki kanunun 896 ncı maddesini karşılamaktadır.

    Hüküm değişikliği yoktur. Ancak kaynak kanunun 928 nci maddesine uygun olarak iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 899 - Madde, yürürlükteki kanunun 896. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Ancak, kaynak İsviçre Medeni Kanununun 928. maddesine uygun olarak mad-de iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir.’:

    3. zilyedliğe tecavüzde dava hakkı

    Madde 899 - zilyedliği tecavüze uğrayan kimse, tecavüz eden, şey üzerinde bir hak iddia etse bile ona karşı dava açabilir.

    Dava, tecavüzün sona erdirilmesine, sebeninin önlenme-sine ve zararın tazminine yönelik olur.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Maddenin bugünkü kenar başlığında (zilyedliğin ihlâlinden mütevellit dava) denilmekte ise de, bundaki (ihlâl) sözü genel olup elmenliğin hem zorla alınmasını, hem de elmenliğe sataşılmasını kapsamaktadır; oysa elmenliğin zorla alınmasından doğan dava 895 inci maddede düzenlenmiş olup 896 ncı maddede sadece (sataşma) sözkonusudur. Bu ne-denle genel bir söz olan (ihlâl) kelimesi buradan kaldırılarak, aslında olduğu gibi, sataşma denilmiştir. Böylece (zorla alma) dan doğan dava ile (sataşma) dan doğan dava birbirinden açık olarak ayırdedilmiş bulunmaktadır. Bundan başka maddenin metnindeki öteki terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiş ve açıklanmıştır.

    2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı iki kuralı kapsayan bu madde, aslında olduğu gibi iki bağımsız fıkra durumuna geti-rilmiştir.

    3) Hüküm değişikilği: yoktur.’:

     

    “3. Elmenliğe sataşmadan doğan dava

    Madde 896 - Elmenliğe sataşılırsa, sataşan kimse o eşya üzerinde üstün bir hak ileri sürse bile, elmen, ona karşı dava açabilir.

    Dava sataşmanın giderilmesine, gelecekteki sataşmaların önlenmesine ve zararın tazminine dair olur.”