-
Adliye Encümeni Mazbatası Gerekçesi
«Menkul rehniyle temin edilen alacaklarda sırf rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılabilip haciz veya borçlunun sıfatına göre iflâs tarikine tevessül edilemez. Rehnin borcu itfaya kifayet etmediği halde kalan alacak hakkında borçlunun her iki yol ile takip yapabilmesine mâni olmadığı ve çek ve poliçe ve emre muharrer senetler hakkındaki istisnai hükümlerin de mahfuz bulunduğu maddede tasrih edilmiştir.
Vâdesi hulûl eden ipotekle temin edilen alacaklarda yalnız ipotekli gayrimenkulün satılarak paraya çevrilmesi bu hükümlere göre talep edilmek lâzım gelirse de taksitle ödenmesi meşrut olan ipotekli bir alacakta muayyen taksit veya faiz verilmezse bunlar için haciz veya iflâs yolu ile takip istenmesinin caiz olduğu 45. maddede tasrih edilmiştir. Bu suretle rehinli alacaklar hakkında kaide ihlâl edilmiş olmayıp belki alacağın tamamı için ipotek yapılmış olan gayrimenkulün yalnız senelik taksit veya faiz için satılmaması borçlu lehine ve ipotek aktinin icabına muvafık olarak borçluların ayrıca haciz veya iflâs yollarıyla takibi tecviz edilmiştir.»
-
Hükümet Gerekçesi
«İnşaat ve finans sektörleri ile bunlarla ilgili sektörlerin gelişimine ve bireylerin konut ihtiyacının karşılanmasına hizmet eden konut finansman sistemine işlerlik kazandırabilmesini teminen kredi finansal kiralama ve benzeri finansal işlemlere esas ipotekle temin edilmiş alacakların takibinde süreci kısaltmak ve alacaklının alacağını tahsil edebilmesini kolaylaştırmak amacıyla İcra ve İflas Kanunun rehinle temin edilmiş bir alacağın öncelikle rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip edilebileceğini öngören genel kuralına istisna getirilerek, alacaklıya ipotekle temin edilmiş alacağın takibinde haciz yoluna başurabilme seçeneği de sunulmuştur. Alacağın sahibi yalnızca haciz yoluyla takip yapabileceği gibi bu yolun seçilmesi halinde varsa kalan alacak için rehnin paraya çevrilmesi yoluna da başvurabilecektir.»