• Adalet Komisyonu Raporu

     “Tasarısının 687 nci maddesindeki ‘her hangi’ kelimeleri imlâ kurallarına uygun olarak ‘herhangi’ şeklinde düzeltilmiştir.”



  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 687 - Yürürlükteki kanunun 622 nci maddesini karşılamaktadır.

    Hüküm değişikliği yoktur. Kenar başlığıyla birlikte arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 610 - Madde, yürürlükteki kanunun 622. madde-sini karşılamaktadır. “Teferruat sayılmayan şeyler” olarak de-ğiştirilen başlığı dışında maddede hüküm değişikliği yoktur.’:

    2. Teferruat sayılmayan şeyler

    Madde 610 - Asıl şeye zilyet olan kimsenin sadece geçici olarak kullanması veya tüketmesi için tahsis edilen ya da asıl şeyin özel niteliği ile herhangi bir ilişkisi bulunmadan sadece muhafaza edilmek, satılmak veya kiraya verilmek üzere onunla birleştirilen şeyler teferruat sayılmaz.

     


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade: Bu maddenin yürürlükteki metninin kenar başlığı olan “müstesnası” kelimesi, maddenin içindeki kavramı gerektiği gibi kapsamamaktadır. Bu madde, asıl kura-lın bir istisnasını değil, teferruat sayılması mümkün olmayan eş-yayı tanımlamaktadır. Nitekim İsviçre Medenî Kanununun Almanca metni, bu maddeyi karşılayan 645 inci maddenin kenar başlığında (Ausschluss) terimini kullanmıştır ki bu terim bu-rada “dışarı kalan, olamayan” anlamına gelir. Türkçemizde bunu bu şekilde kullanmaya imkân olmadığından bu terim ön tasarı kenar başlığında “eklenti olamayan şeyler” biçimine ko-nulmuştur. Yürürlükte bulunan metindeki “o şey ile muhafaza için veya bey veya icar edilmek maksadıyle birleştirilen” ibare-sinden, sanki eklentilerin de birlikte satılacağı veya kiralanacağı gibi bir anlam çıkmaktadır, oysa maksat, korumayı, satışı veya kiralamayı sağlamak için yapılan bir birleştirmedir ve maddenin ifadesi bu yolda değiştirilerek bu maksat sağlanmıştır. Bu mad-dedeki muhafazadan maksat, bir şeyin saklanması için gerekli olan husus değildir. Meselâ kıymetli mücevherlerin saklanma-sına özgü olan muhafazalar bu maddenin değil 621 inci maddenin kapsamına girer. Buna karşı, meselâ bir gömlekçinin, satılacak gömlekleri korumak için koyduğu mukavva kutular veya bir ayakkabıcının ayakkabıları koyduğu ve dükkânındaki raflara yerleştirdiği kutular 622 nci maddenin kapsamına girmektedir. İşte 622 nci madde bütün bu özellikleri belirtmek ve eklentilerin asıl eşyanın özelliğiyle hiçbir bağlantısı olmayıp sadece bu maksatlarla onunla birleştirildiğini göstermek için yukarıki şekilde ifadeye bağlanmıştır.

    2) Biçim değişikliği: Yoktur.

    3) Hüküm değişikliği: Maddenin ifadesinde yapılmış olan değişiklik sadece açıklama amacıyla olup, bir kural değişikliği niteliğini taşımaz.’:

     

    2. Eklenti olamayan şeyler

    Madde 622 - Asıl eşyanın elmeninin sadece geçici olarak kullanılmasına veya harcanmasına yarayan veya asıl eşyanın özelliğiyle hiçbir bağlantısı olmayıp sadece onun korunmasını veya satılmasını veya kiralanmasını sağlamak için onunla bağ-lantılı kılınan taşınırlar eklenti olamazlar.