- 
                                                «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe‘Madde 13 - Yürürlükteki Kanunun 13 nci maddesini karşılamaktadır. Maddenin kenar başlığı “Temyiz kudreti” yerine “Ayırtım gücü” şeklinde günümüz diline uyarlanmıştır. Hüküm deşikliği yoktur.’ 
 
 
- 
                                                «1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe‘Madde, yürürlükteki Kanunun 13. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber tasarı, «benzer sebepler»in sadece sarhoşluğa ilişkin olduğunu gösterir biçimde düzenlenmiştir’: «d. Ayırım gücü Madde 13 - Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sorhoşluk ve buna benzer sebeplerden biriyle, akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmayan herkes, bu kanuna göre ayırım gücüne sahiptir.» 
 
- 
                                                «1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe‘1) Terim ve ifade: Terimlerin gerekçesi, yukarıda onuncu madde gösterilmiştir. Bu maddenin ifadesi sadeleştirilmiş ve bugün alışılmış olan kelimeler kullanılmıştır. 2) Biçim değişikliği, yoktur. 3) Hüküm değişikliği, yoktur.’: «b) Erginlik. Madde 13 - Yaşının küçüklüğü sebebiyle veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk veya bunlara benzer sebeplerden biriyle aklı başında davranış gücünden yoksun olmyan herkes, bu yasaya göre, sezgindir.» 
 
