• 6098 Sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi

    818 sayılı Borçlar Kanununun 533 üncü maddesini karşılamakta­dır.

    Tasarının üç fıkradan oluşan 637 nci maddesinde, âdi ortaklıkta temsil konusu düzenlenmektedir.

    818 sayılı Borçlar Kanununun 533 üncü maddesinin kenar başlı­ğında kullanılan “C. Şeriklerin üçüncü şahıslara karşı münasebeti/I. Temsil” şeklindeki ibareler, Tasarıda “C. Ortakların üçüncü kişilerle ilişkisi/I. Temsil” şeklinde değiştirilmiştir.

    818 sayılı Borçlar Kanununun tek fıkradan oluşan 533 üncü mad­desinin her üç cümlesi de, ayrı konulara ilişkin oldukları göz önünde tutularak, Tasarıda üç fıkra hâlinde kaleme alınmıştır.

    Maddenin ikinci fıkrasında, ortaklardan birinin, ortaklık veya bü­tün ortaklar adına bir üçüncü kişi ile işlem yapması durumunda, diğer ortakların, ancak temsile ilişkin hükümler uyarınca, bu kişinin alacaklısı veya borçlusu olacakları hükme bağlanmıştır. Kendisine yönetim görevi verilen ortağın, üçüncü kişi ile yaptığı hukukî işlemde ortaklık adını veya kaşesini ya da bütün ortakların isimlerini kullanmış olması, bu hu­kukî sonucu değiştirmeyecektir. Çünkü, âdi ortaklığın tüzel kişiliği bu­lunmadığı için, yönetici ortak olsa bile, ortaklardan birinin organ sıfa­tıyla hareket etmesi mümkün değildir.

    Maddenin son fıkrasında, 818 sayılı Borçlar Kanununun 533 üncü maddesinden farklı olarak, temsil yetkisine sahip yönetici ortağın yapa­cağı önemli tasarruf işlemlerine ilişkin yetkinin geçerliliği, bu yetkinin, bütün ortakların oybirliğiyle verilmiş ve yetki belgesinde bu hususun açıkça belirtilmiş olması koşullarına bağlanmıştır.