• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 349 - Yürürlükteki Kanunun 275 inci maddesini karşılamaktadır. Birinci cümlede, ana ve babanın yeniden evlenmesinin kural olarak velâyetin kaldırılmasını gerektirmediği açıkça ifade edilmiş ve böylece bugün uygulamada var olan bazı duraksamalar giderilmek istenmiştir. İkinci cümle ise, velâyet hakkına sahip ana veya babanın yeniden evlenmesinin, velâyetin değiştirilmesine veya kaldırılarak çocuğa vasi atanmasına sebep olabilmesinin koşulunu belirtmektedir ki, o da çocuğun menfaatidir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 266 - Madde yürürlükteki Kanunun 275. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.’:

    «2. Baba veya ananın yeniden evlenmesi hâlinde

    Madde 266 - Velâyete tek başına sahip olan ana veya babanın yeniden evlenmesi hâlinde, gerekli görülürse, velâyet kaldırılır ve çocuğu bir vasi atanır.

    Velâyeti kaldırılan ana veya baba da vasi olarak atana-bilir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: 275 inci maddenin bugün yürürlükte olan metninden velâyeti tek başına haiz olan ana veya babanın yeniden evlenmesi halinde çocuğa bir vasî atanmasının, aynı zamanda velâyetin kaldırılması demek olup olmayacağı gereği gibi anlaşılamamaktadır. Gerçi bir kimse aynı zamanda hem velâyet hem de vesayet altında bulunamayacağından, çocuğa bir vasî tayin edilince velâyetin kendiliğinden ortadan kalkacağı düşünülebilirse de bu noktanın madde metninden açıkça anlaşılması zorunludur; zira vasîlik katı acaba önce velâyetin kaldırılmasını mı bekleyip vasîyi atama işlemini yapacaktır; yoksa velâyetten hiç söz etmeksizin vasî mi tayin edecektir? İsviçre doktrininde oy birliğiyle kabul edildiğine göre önce, yeniden evlenen ana veya babadan velâyetin kaldırılması ve ondan sonra vasî tayin edilmesi gerekir ki, doğrusu da budur. İşte bu sebeple 275 inci maddenin ifadesi bu bakımdan herhangi bir tereddüte yer vermeyecek bir şekle konulmuştur. Ayrıca terimler Anayasa’ya ve öteki maddelere uygun duruma geti-rilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Bu madde İsviçre aslında olduğu gibi iki ayrı fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği: 275 inci maddenin ikinci fıkrasının yürürlükteki metninden çocuğun sadece ana veya babasından birinin vasî tayinini caizdir, gibi bir anlam çıkmaktadır. Oysa maksat, yargıcın, çocuğun çıkarına uygun görürse, yeniden evlenen tarafın karı veya kocasını da vasî tayin edebileceğidir. Bu sebeple ikinci fıkranın başına: (Bu durumda yeni eşlerden biri-nin) deyiminin eklenmesi suretiyle bu fıkra ile birinci fıkra arasında daha iyi bağlantı kurulmuş ve vasî olarak da çocuğun kendi ana veya babasının atanabileceği gibi üvey ana veya üvey babasının da atanabileceği hususunun daha anlaşılır bir hale konulması sağlanmıştır.’:

     

    «2. Yeniden evlenme yüzünden.

    Madde 275 - Velâyeti tek başına haiz olan baba veya ananın yeniden evlenmesi halinde, gerekiyorsa, velâyet kaldırılır ve çocuğa bir vasi atanır.

    Bu durumda yeni eşlerden birinin vasi atanması caizdir.»