• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 340 - İsviçre Medenî Kanununun 302 nci maddesinin ilk iki fıkrasını örnek alan 1984 tarihli Öntasarının 256 ncı maddesinin birinci fıkradaki bazı ifade ve terim farklılıkları dışında içerik bakımından aynıdır. Maddede sadece meslekî eğitim değil, onu da kapsamak üzere, genel olarak eğitim düzenlenmiştir. Madde, yürürlükteki Kanunun 264 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi hükmünü karşılamakla birlikte, o hükme göre daha kapsamlı ve açık bir ifadeyle kaleme alınmıştır.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 256 - Madde yürürlükteki Kanunun 265. madde-sini karşılamaktadır. Maddede «meslekî eğitim» yerine genellikle «eğitim» esas alınmış ve metin buna göre düzenlenmiştir. İkinci fıkra, yürürlükteki Kanunun 264. maddesinin ikinci fıkrasını karşılayan bir hükmü düzenlemektedir.’:

    «II. Eğitim

    Madde 256 - Ana baba çocuğu imkânlarına göre eğitirler ve onun bedenî, fikri ve âhlakî gelişimini sağlar ve korurlar.

    Ana baba çocuğa, özellikle beden ve akılca sakat olanlara, yetenek ve eğilimlerine mümkün olduğu ölçüde uygun, genel ve meslekî bir eğitim sağlarlar.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:


    ‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Yoktur. Ancak 263 üncü maddenin gerekçesinde belirtildiği gibi bu maddenin ilk fıkrası 263 üncü maddenin sonuna aktarılmıştır.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur. Yalnız yukarıda belirtildiği gibi bu 264 üncü madde, şimdiki metnin ikinci fıkrasından başlattırılmıştır.’:

    «B. Kapsamı

    I. Genel olarak

    Madde 264 - Çocuklar ana babaya itaat etmek ve saygı göstermek zorundadır.

    Ana baba, güçleri yettiğince, çocuklarını yetiştirmekle ve onlardan beden veya akılca sakat olanlara ayrıca uygun bir eğitim vermekle yükümlüdür.

    Çocuğun adını ana ve babası koyar.»