• 6098 Sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi

    818 sayılı Borçlar Kanununun 530 uncu maddesini karşılamakta­dır.

    Tasarının üç fıkradan oluşan 630 uncu maddesinde, âdi ortaklıkta, yönetici ortaklar ile diğer ortaklar arasındaki ilişki düzenlenmektedir.

    818 sayılı Borçlar Kanununun 530 uncu maddesinin kenar başlı­ğında kullanılan “VII. Şirketi idare eden ve etmeyen şerikler arasındaki münasebet/1. Umumiyet itibariyle” şeklindeki ibareler, Tasarıda “VII.Yönetici ortaklar ile diğer ortaklar arasındaki ilişki/1.Genel olarak” şeklinde değiştirilmiştir.

    818 sayılı Borçlar Kanununun 530 uncu maddesinin birinci fıkra­sının her iki cümlesi de, ayrı konulara ilişkin oldukları göz önünde tutu­larak, Tasarıda iki fıkra hâlinde kaleme alınmıştır.

    818 sayılı Borçlar Kanununun 530 uncu maddesinin birinci fıkra­sında kullanılan “…bâtıldır.” sözcüğü yerine, borçlar hukuku sözleşme­leri bakımından daha uygun düştüğü için, Tasarının 630 uncu maddesi­nin son fıkrasının ilk cümlesinde, “…kesin olarak hükümsüzdür.” ibare­sinin kullanılması tercih edilmiştir.

    Sistematik yapısı ile metninde yapılan arılaştırma dışında, mad­dede 818 sayılı Borçlar Kanununa göre bir hüküm değişikliği yoktur.