• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 813 - Yürürlükteki kanunun 737 nci maddesini karşılamaktadır.

    Hüküm değişikliği yoktur. Madde üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 731 - Madde, yürürlükteki kanunun 737. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Madde üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir.’:

     

    “b. Bakım ve işletme

    Madde 731 - İntifa konusu malın olağan bakım ve işletme giderleri teminatını teşkil ettiği borçların faizleri, vergi ve resimleri, intifa süresince intifa hakkı sahibine aittir.

    Vergi ve resimleri malik ödemişse, intifa hakkı sahibi, yu- karıda belirtilen esasa göre, bunları malike tazmin etmek zorundadır.

    Diğer bütün yükümler malike aittir. Şu kadar ki, intifa hakkı sahibi bunların yerine getirilmesi için gereken parayı, malike, talebi üzerine karşılıksız olarak sağlamazsa, malik, intifa konusu malları bu yükümlerin yerine getirilmesi için kısmen veya tamamen paraya çevirebilir.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Yürürlükteki metnin birinci ve ikinci fıkraları birbirleriyle doğrudan doğruya bağlantılı olduğu için bunlar İsviçre aslında olduğu gibi birleştirilmiş ve böylece dört fıkralık bu madde, yine İsviçre aslında olduğu gibi üç fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “b) Bakım ve işletme

    Madde 737 - Yararlanılan şeyin olağan bakım, koruma ve işletme giderlerinin ve o şeyin teminat teşkil ettiği borçlar varsa bunların faizlerinin ve bütün vergi ve resimlerin ödenmesi, yararlanım süresiyle orantılı olarak, yararlanımcıya düşer.

    Vergi ve resimler malikten alınırsa, yararlanımcı bunları, yukarıdaki orantıda malike ödemekle yükümlüdür.

    Bunların dışındaki bütün yükümler malike ait olup, bunların yerine getirilmesi için gereken parayı yararlanımcı, mali-kin istemi üzerine ona faiz veya başkan bir çıkar karşılığında olmaksızın, ödünç vermezse, malik yararlanılan şeyleri, bu yü-kümlerin yerine getirilmesi için gerekli olan oranda paraya çevirebilir.”