• 538 sayılı kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

    «158. maddede yapılan değişiklik, depo emrinin behemehal borçlunun şahsına tebliğ edilmesi lüzumundan tatbikatımızda bugüne kadar çıkmış olan zorlukları gidermeye matiftur.

    Aleyhine bir iflâs davası yürümekte olduğunu bilen borçlu, depo emrinin, kendisini davada temsil etmekte olan vekiline yapılabileceğini hesaba katmalı ve ona göre tertibatını almalıdır. Kendisini bir vekil ile temsil ettirmemiş olan borçlunun ikametgahında Tebligat Kanunu hükümleri dahilinde, kendisine veyahut birlikte oturduğu kimselere de muteber surette tebligat yapılabileceğini gözönünde tutması lazımdır. Bundan başka yargılama usulünde birlik sağlanmıştır. Ser’i yargılama usulü yerine basit yargılama usulü ikame olunmuştur.»


  • C. Senatosu Anayasa ve Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi

    «Bu maddenin onuncu satırındaki ifadan sonra «ve» (veya) olarak değiştirilmiştir ve bu madde bu değişiklikle kabul olunmuştur.»


  • 3494 sayılı kanuna ait Hükümet Gerekçesi

    «173’üncü maddeye eklenen ikinci fıkraya paralel olarak ilan hükümleri getirilmiş ve alacaklıların onbeş gün içinde iflası gerektiren bir hal bulunmadığını ileri sürerek, mahkemeden talebin reddini isteme hakkı getirilmiştir.»


  • 3494 sayılı kanuna ait Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi

    «Tasarının çerçeve 27’nci maddesinin birinci fıkrasındaki ‘iflas talebi’ ibaresinin alacaklının mücerret iflâs talebi ile yapılacak ilanın borçlu için telafisi mümkün olmayan büyük zararlar doğuracağı düşünülerek, bu zararı indirebilmek ve borçlu ile alacaklı arasında âhengi teminetmek için, iflâs talebinin kesinleşmesi halinde 166’ncı maddenin ikinci fıkrasındaki usulle ilan edilmesinin daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır. Bu sebeple madde metninde metninde düzeltme yapılarak ‘iflas talebi’ ibaresi ‘iflas takibi’ kesinleştiğinde şeklinde değiştirilmiş .... kabul edilmiştir.»