• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 388 - 1984 tarihli Öntasarının 319 uncu maddesinden alınan bu hüküm, yürürlükteki kanunun 338 inci maddesini karşılamaktadır. Aile yurduna konu olan taşınmazlar üzerindeki tasarruf hakkı sınırlanmış olacağından, alacaklıların veya diğer kişilerin bu yüzden zarar görmelerini önlemek ve itiraz etmele-rine olanak tanımak için mahkeme aracılığıyla bir ilân yapılması zorunlu gö-rülmüştür. İkinci fıkrada, durumun rehinli ve hacizli alacaklılara da doğrudan doğruya bildirilmesi yükümlülüğü getirilmiştir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 319 - Madde, yürürlükteki kanunun 338. madde-sini karşılamaktadır. Aile yurduna konu olan taşınmazlar üzerindeki tasarruf hakkı sınırlanmış olacağından alacaklıların veya diğer kişilerin bu yüzden zarar görmelerini önlemek ve itiraz etmelerine imkân vermek için mahkeme aracılığıyla bir ilân yapılması zorunlu görülmüştür. İkinci fıkrada hacizli alacaklılara da doğrudan doğruya bildirme yükümlülüğü getirilmiş-tir.’:

     

    «2. Usul ve şekil

    a. İlân

    Madde 319 - Alacaklılar ve aile yurdu kurulması yüzünden haklarının zedelenmesi ihtimali bulunan kişiler, kuruluştan önce mahkemece yapılan ilânla, itirazlarını iki ay içinde bildirmeye davet olunurlar.

    Alacakları taşınmaz rehni ile teminata bağlanmış olanlarla hacizli alacaklılara durum ayrıca bildirilir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Bu madde ayrı nitelikte iki kuralı kapsadığından, iki bağımsız fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    «2. Usûl ve şekil.

    a) İlân.

    Madde 338 - Alacaklılar ve aile yurdu kurulması yüzünden haklarının zedelenmesi ihtimali bulunan öteki kişiler, kuruluştan önce mahkemece yapılan bir ilânla itirazlarını iki ay içinde bidirmeğe davet olunurlar.

    İlân, taşınmaz rehni ile teminata bağlanmış olan alacaklılara ayrıca bildirilir.»