• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 936 - Yürürlükteki kanunun 850 nci maddesini karşılamaktadır.

    Maddeyle seri hâlinde çıkarılan senetlerin ödeme plânları ve bunların tapudan terkin edilebilme koşulları düzenlenmektedir. İkinci fıkrada geri verilmemiş kuponları karşılayacak miktarın hâkimin belirleyeceği yere tevdi edileceği açıklanmıştır.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 854 - Madde, yürürlükteki kanunun 850. madde-sini karşılamaktadır, iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir. İkinci fıkrada geri verilmemiş kuponları karşılayacak miktarın “hâ-kimin tayin edeceği yere tevdi” edileceği açıklanmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.’:

     

    “2. Senetlerin ödenmesi

    a. Ödeme plânı

    Madde 854 - Senetlerin ödenmesi, çıkarma sırasında ya-pılan plâna veya o sırada verilen yetkiye dayanarak aracı kurumun düzenleyeceği plâna göre gerçekleştirilir. Bu suretle kar-şılığı ödenen senet iptal edilir.

    Aksi kararlaştırılmadıkça tescilin terkini, ancak, borç-lunun tescilde belirtilen yükümlülüklerini tamamen yerine ge-tirmiş ve senetlerin bütün kuponları ile birlikte geri verilmiş olmasına veya geri verilmemiş kuponlar varsa bunları kar-şılayacak miktarın hâkimin tayin edeceği yere tevdi edilmesine bağlıdır.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: 847 nci maddenin gerekçesinde belirti-len sebeplerle, bu maddede de (itfa) yerine (amortisman) terimi kullanılmış, öteki terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Ayrıayrı üç kuralı kapsayan bu mad-de, İsviçre aslında olduğu gibi üç ayrı fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “2. Ödenme

    a) Amortisman plânı

    Madde 850 - Tahvillerin ödenmesi, çıkarma sırasında düzenlenmiş olan veya tahvil çıkarmayı üzerine alan kurumca, çıkarma sırasında verilen yetki uyarınca, bu kurum tarafından düzenlenen amortisman plânına göre yapılır.

    Ödeme sırası gelen tahvillerin karşılığı alacaklıya ödenir ve alacak iptal edilir.

    Başka türlü kararlaştırılmamışsa, tapu kütüğündeki ka-yıt ancak bu kayıtta yazılı bütün yükümlerin borçlu tarafından yerine getirilip tahvilin, kuponlarla birlikte teslim edilmesinden ve teslim edilmemiş kuponların karşılıklarının yatırılmasından sonra silinebilir.”