• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 889 - Yürürlükteki kanunun 804 üncü maddesini karşılamaktadır.

    Maddeyle rehin konusu taşınmazın bölünmesi veya müşterek rehin konusu taşınmazlardan birinin başkasına devri hâlinde, rehnin nasıl bölüneceği belirtilmektedir. Yürürlükteki metinden farklı olarak 1984 tarihli Öntasarıda olduğu gibi ‘alacaklının, yapılan dağılımı kabul etmediğini bildirme süresinin tebligattan itibaren işleyeceği’ ve alacaklının borcun ödenmesini isteme hakkını ise, ‘borçluya yapacağı yazılı bildirim ile’ kullanabileceği esasları kabul olunmuştur.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 807 - Madde, yürürlükteki kanunun 804. madde-sini karşılamaktadır; kaynak İsviçre Medeni Kanununun 833. maddesine uygun olarak üç fıkra halinde düzenlenmiştir. Yü-rürlükteki metinden farklı olarak maddenin ikinci fıkrasında, alacaklının yapılan dağıtımı kabul etmediğini bildirme süresinin tebligattan itibaren işleyeceği ve alacağının ödenmesini istemesinin de borçluya yapacağı yazılı bildirimle olacağı belirtilmiştir. Başka bir hüküm değişikliği yoktur.’:

     

    “2. Taşınmazın bölünmesi

    Madde 807 - İpotekli taşınmazın bir kısmının veya aynı malike ait bulunan ipotekli taşınmazlardan birinin başkasına temlik edilmesi ya da ipotekli taşınmazın bölünmesi hâlinde, aksine bir anlaşma yoksa rehin, taşınmazlara değerleriyle orantılı olarak dağıtılır.

    Bu dağıtımı kabul etmeyen alacaklı, dağıtımın kesinleştiğinin kendisine tebliğinden itibaren bir ay içinde yazılı bildirimde bulunmak suretiyle alacağın bir yıl içinde ödenme-sini borçludan isteyebilir.

    Yeni malik, kendisine ait taşınmaza düşen borcu yüklendiği takdirde, alacaklı, hakkını saklı tuttuğunu önceki borç-luya bir yıl içinde yazılı olarak bildirmiş olmadıkça bu borçlu borcunda kurtulur.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Kenar başlıktaki (gayrimenkulün taksimi) yerine, tapu işlerinde bir terim olarak yerleşmiş ve halk tarafından da kullanılmakta olan (parsellenme) deyimi kabul edilmiş, ifade sadeleştirilmiş, öteki terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı üç kuralı kapsayan bu madde, aslında olduğu gibi, üç bağımsız fıkra haline konul-muştur.

    3) Hüküm değişikliği: Maddenin ikinci fıkrasında ödeme isteminin yazılı olarak yapılması gerektiği açıkça belirtilmiş, ayrıca, teminatın bölüştürülmesine razı olmayan alacaklının, parsellenen taşınmazın parsellerinden her birinin değeri ora-nıda borcun tamamından müştereken sorumlu olduğuna dair tapu kütüğüne geçici şerh verilmesini isteyebileceği neticesine varılarak maddeye buna dair bir kural eklenmiş ve ikinci fıkra ona göre yeniden kaleme alınmıştır.’:

     

    “2. Parsellenmede

    Madde 804 - İpotekli taşınmazın bir parçası veya aynî malikin ipotekli bir kaç taşınmazından birisi başkasına dev-redilmiş veya ipotekli taşınmaz parsellenmiş ise, tersine söz-leşme olmadıkça, teminat, her parsele, değeriyle orantılı olarak dağıtılır.

    Bu dağıtımı kabul etmeyen alacaklı, bütün parsellerin değerleriyle orantılı olarak, borcun tamamı için hepbirlikte teminat teşkil ettiklerine dair tapu kütüğüne geçici şerh verilmesini ve teminatın parseller üzerine dağıtılmasının kesinleşmesinden başlayarak bir ay içinde yazılı bir bildirimde bulunup alacağının bir yıl içinde ödenmesini borçludan isteyebilir.

    İpotekli taşınmazın parsellerini edinenler bu parsellere düşen borçcu da devralırlarsa ve alacaklı önceki borçluya karşı olan hakkını saklı tuttuğunu ona bir yıl içinde yazılı olarak bildirmezse, önceki borçlu borcundan kurtulur.”