• 538 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

    «Borçlunun imhal veya itfa edilmesi, ya takibin başladığı anda tahakkuk etmiş olur, yahutta takip sırasında vukubulur. Bu sebeple bu iki halin birbirinden farklı neticelere bağlanması zaruri görülmüştür.

    İlâmlı takiplerde icra emrinin tebliğinden önce borç imhal veya itfa edilmişse borçlunun bunlara matuf itirazının bir müddetle takyit edilmesi, gerek kanunun sistemi ve gerek işlerin süratle intacı ve kötü niyetlerin önlenmesi bakımından yerinde bulunmuştur. Bu sebeple borçlu bu yoldaki itirazını icra emrinin tebliği tarihinden 7 gün içinde ve dilekçe ile yapabilecektir.

    Buna mukabil icra emrinin tebliğinden sonra tahakkuk edecek imhal veya itfa itirazlarının takibin her safhasında yapılabilmesi esası kabul edilmiş, ancak bu takdirde itirazın imzası noterlikçe tasdikli belgelere veya icra makbuzlarına istinat ettirilmesi şartı aranmıştır.

    İtirazın reddi halinde, bu kararın temyiz edilmesi mer’i kanunda olduğu gibi teminat iraesi şartına mütevakkıf bulundurulmakla beraber borçluya mallarını haczettirmek suretiyle teminat mükellefiyetini yerine getirmesi imkânı da sağlanarak Yargıtay murakabesi müessir bir şekilde temin edilmiştir.»