• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 952 - Yürürlükteki kanunun 866 ncı maddesini karşılamaktadır.

    Maddeyle borçlunun ödemeden acze düşmesi hâlinde, hapis hakkının doğumu için öngörülen muacceliyet koşuluna ve tarafların hapis hakkını ortadan kaldıracak işlemlerine karşı ayrık durumlar getirilmektedir.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 870 - Madde, yürürlükteki kanunun 866. maddesini karşılamaktadır; kaynak İsviçre Medeni Kanununun 897. maddesine uygun olarak iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hü-küm değişikliği yoktur.’:

     

    “III. Borç ödeme güçsüzlüğü

    Madde 870 - Borçlunun ödeme güçsüzlüğüne düşmesi hâlinde, alacaklı, alacağı muaccel olmasa bile hapis hakkını kullanabilir.

    Ödeme güçsüzlüğü taşınırın tesliminden sonra meydana gelmiş veya alacaklı tarafından öğrenilmiş ise, alacaklı, yüklendiği borçla veya borçlunun talimatı ile bağdaşmasa bile, hapis hakkını kullanabilir.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiş ve düzeltilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı iki kuralı kapsayan bu madde iki bağımsız fıkra durumuna konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “III. Ödeme aczinde

    Madde 866 - Borçlunun ödeme aczine düşmesi halinde, alacak ivedili olmasa bile, alacaklı, alıkoyma hakkını kullana-bilir.

    Ödeme aczi eşyanın tesliminden sonra doğmuş veya alacaklı bu durumu teslimden sonra öğrenmişse, o şeyin belli bir yönde kullanılacağı konusunda alacaklı tarafından yüklenilmiş bir yüküm veya borçlunun özel talimatı bulunsa bile, alacaklı alıkoyma hakkını kullanabilir.”