İştirak Nafakası-

Takibe konu boşanma ilamında; tarafların boşanmalarına, müşterek çocuğun velayetinin anneye verilmesine ve çocuk için iştirak nafakasına hükmedilmiş ise de; anılan nafakanın alacaklısı kendisine velayet görevi verilen anne olduğundan, velayet sonlanana kadar nafakaların anne tarafından talep edilebileceğinin kabulü gerektiği-

Somut olayda takibe konu .... Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2000/873 Esas 2001/517 Karar sayılı boşanma ilamında; O... ve G...'in boşanmalarına, müşterek çocuk Behice İlayda'nın velayetinin anneye verilmesine ve çocuk için 40 TL iştirak nafakasına hükmedilmiş ise de anılan nafakanın alacaklısı kendisine velayet görevi verilen anne olduğundan velayet sonlanana kadar nafakaların anne tarafından talep edilebileceğinin kabulü gerekir.

Bu durumda takip başlatan ...'ın dayanak ilamdaki nafaka alacağı için icra takibi yapmakta aktif husumet ehliyeti bulunmadığı anlaşılmaktadır. Açıklanan nedenle başlatılan takibin iptali gerekir ise de, başvuru dilekçesinde istem takibin durdurulması (icra emrinin durdurulması) ile sınırlandırıldığından Mahkemece takibin durdurulması yerine yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.

8. HD. 01.03.2016 T. E: 2014/22562, K: 3692

Tam metni için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.