İflasın Ertelenmesi- Kıdem Tazminatı İçin Verilen Senedin Takibi-

Alacaklının, "kambiyo senedinin kıdem tazminatı için verildiğini" belirtmesinin borçlu tarafından kabul edilmedikçe senedin kambiyo vasfını etkilemeyeceği- Borçlu şirket hakkında iflas erteleme davasında verilen tedbir kararı ile "icra takiplerinin tedbiren durdurulmasına" şeklinde karar verildiği dikkate alındığında, icra müdürlüğünce kambiyo takibinin durdurulmasına karar verilmesinin isabetli olduğu-

...Alacaklı, takibe konu bononun borçlu şirkette çalışmasının karşılığı olarak kıdem tazminatı yerine kendisine verildiğini ve bunu dava dilekçesine ekli belgelerle ( şirketin kaşe ve imzasının bulunduğu bordrosu ve tazminat ödemeleri başlıklı belge) ispatlayabildiğini, kıdem tazminatının işçilik alacağı olduğunu ve iflas erteleme tedbir kararında işçilik alacaklarının İİK 206. maddede sayıldığından bahisle bu alacaklara ilişkin takiplerin durdurulamayacağını belirtilmiş; borçlu şirket, takibin kambiyo senedine dayalı olarak başlatıldığını, kambiyo evrakının sebepten mücerret ödeme aracı olduğunu, davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme 17.11.2015 tarihli icra memur işleminin kaldırılmasına karar vermiştir.

Bono kayıtsız şartsız ödeme taahhütünü içeren ve sebebe bağlı olmayan bir kıymetli evraktır. Alacaklının kambiyo senedinin kaynağının şu veya bu nedenle olduğunu belirtmesi borçlu tarafından kabul edilmedikçe senedin kambiyo vasfını etkilemez. Borçlu şirket hakkında .... 2. As.H.M. tarafından 2015/3... Esas sayılı dosyası ile iflas erteleme davası dolayısıyla 07.09.2015 tarihinde vermiş olduğu tedbir kararı ile icra takiplerinin tedbiren durdurulmasına şeklinde karar verildiği dikkate alındığında, icra müdürlüğünce takibin durdurulmasına karar verilmesi doğru olup, mahkemece talebin kabulü yönünde hüküm tesisi isabetsizdir..."

12. HD. 16.01.2018 T. E: 2016/26579, K: 180

Ayrıntılı görüntülemek için tıklayın