Dul Maaşı Aylıkları- İtirazın İptali- Likit Alacak- İcra İnkar Tazminatı-

Dava dışı (davalıların) murisin yersiz olarak tahsil ettiği dul maaşı aylıklarının adına borç kaydedilmesi ve borcun bir kısmının sağlığında tahsil edilmesinden sonra kalan borcun mirasçılarından tahsili için başlatılan icra takibine itiraz üzerine, itirazın iptaline karar verilmesi halinde,  talep edilen alacak likit olmadığından, davalıların icra inkar tazminatı ile sorumlu tutulamayacağı-

Dava, itirazın iptali istemine ilişkindir.

Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.

Davacı vekili; dava dışı davalılar murisi F....'in emekli aylığı almakta iken eşinin vefatı üzerine dul maaşı tercihinde bulunduğunu, yersiz olarak tahsil ettiği 01/09/2000-31/08/2006 arası aylıkların adına borç kaydedildiğini, borcun bir kısmının sağlığında tahsil edildiğini, ancak kalan borcun ise mirasçılarından tahsili için icra takibi başlattıklarını, davalıların haksız olarak itiraz ettiğini belirterek, itirazın iptali ile icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep etmiştir. Davalılar vekili, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur. Dosya kapsamından dava konusu alacak miktarının yargılama sonucu belirlendiği ve davanın kısmen kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır.

Taraflar arasındaki uyuşmazlığın niteliği gözetildiğinde talep edilen alacak likit (muayyen, belirgin) olmayıp, yargılama ile belirlenmiştir. Şu halde, olaya uygulanma koşulları bulunmayan İcra ve İflas Kanunu'nun 67/2. maddesi gereğince davalıların icra inkar tazminatı ile sorumlu tutulmuş olması usul ve yasaya aykırı olduğundan mahkemece koşulları oluşmayan icra inkâr tazminatı isteminin reddi yerine kabulü doğru değildir.

4. HD. 04.10.2017 T. E: 3299, K: 5356